Ilyen Betlehem városa, Jézus szülőhelye – videó

A judeai Betlehem városa, Jézus szülőhelye máig sokak által látogatott helyszín. Különösen a karácsonyi időszakban kerül az érdeklődés központjába. A karácsonyi éjféli misén a világ minden tájáról összegyűlt emberek tízezrei imádkoznak együtt. Videóban mutatom be, milyen a szent város napjainkban.

Betlehem, Jézus szülőhelye

Betlehem Jézus szülőhelye

A Jeruzsálemtől kb. 10 km-re délre fekvő Betlehem városa jelenleg palesztin fennhatóság alá tartozik. A világ legolvasottabb könyve, a Biblia szerint az ötezer éves városban született Jézus Krisztus.

Betlehem 1917-1948 között a brit mandátumterülethez, 1948-1967 között pedig Jordániához tartozott. 1967-ben, a hatnapos háború során, Izrael elfoglalta Betlehemet is. Az oslói megállapodás után az izraeli csapatok 1995-ben kivonultak Betlehemből is, ami a Palesztin Autonóm Területek része lett. Az izraelik a város köré falat emeltek, katonai ellenőrző ponton keresztül lehet bejutni Betlehembe.

Betlehem látnivalói közül a születés helyéül szolgáló barlag fölé emelt a Születés templomát övezi a legnagyobb érdeklődés. A templom alatt a születés helyét egy fehér márványba foglalt ezüst csillag jelzi. Rajta latin felirat: “Itt született Szűz Máriától Jézus Krisztus”. A betlehemi Születés Temploma 2012-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára, rögtön a a veszélyeztetett örökségek közé. A megindult felújításoknak köszönhetően nem csak megújult a templom, de a veszélyztetettsége is megszűnt.

A Latin Pátriárka az Éjféli Misét a ferencesek által 1881-ben épített Szent Katalin-templomban celebrálja.

Betlehem városa – videó

https://youtu.be/PPKczsnp7Ys

Leghíresebb látnivalója a Születés temploma, ami Jézus születési helyéül szolgáló barlang fölé emeltek.

Születés temploma Betlehemben – videó

https://youtu.be/ZtZrPKQjptw

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük