Jól csak a szívével lát az ember – videó

Jól csak a szívével lát az ember. Ugye neked is ismerős Antoine De Saint-Exupéry A kis herceg című meséjéből vett mondat? De valóban gyermekeknek szóló mese A kis herceg története vagy sokkal inkább nekünk felnőtteknek kellene gyakrabban lapozgatni?

Jól csak a szívével lát az ember

Jól csak a szívével lát az ember

Minden felnőttben benne él kevesebb vagy több gyermeki lény is. Sokan cikinek tartják ezt bevallani, ritkán merik felvállalni. Pedig érdemes. Ahogy érdemes néha gyermekké válni. Nem kell szégyelni, ha a játszótéren mi is levesszük a cipőnket és bemegyünk a homokozóba, vagy felmászunk a mászókára, együtt bohóckodunk a gyerekkel.

Nem árt néha régi olvasmányokat is elővenni, amik ha egy kis időre is, de segítenek előhozni belőlünk a gyermeket.

Tudom ajánlani egyik kedvenc könyvemet a repülőgépével a Frioul-szigetnél a tengerbe zuhant Antoine De Saint-Exupéry A kis herceg című meséjét.

Először 14 éves koromban hallottam a könyről a hugomtól, akinek ez kötelező olvasmány volt az iskolában. Nem nagyon értettem a könyv iránti rajongását. Én már kamaszodtam, pöttyöskönyveket, romantikus lányregényeket olvastam, nem holmi meséket. Hiába győzködött, nem tudott rávenni, hogy elolvassam.

Aztán felnőttként a televízióban hallottam részletek belőle, ekkor igazán megérintett. Rögtön rohantam a könyvesboltba és beszereztem egy példányt belőle. Hazaérve le se tettem, míg el nem olvastam elejétől a végéig. Időnként most is előveszem és egyáltalán nem tartom cikinek, hogy felnőtt fejjel mesét olvasok. Bár az is nézőpont kérdése, hogy ez a könyv a mese kategóriába tartozik-e.

Nem szégyellem bevallani, akárhányszor kezembe veszem a könyvet mindig sikerül előhoznia belőlem a gyermeket. Még mindig elkápráztat, elgondolkodtat és ha csak egy kis időre is, de gondtalanná varázsol. Ilyenkor mindig hiszem, hogy nem csak a képzeletben létezik a kis herceg embersége, tisztasága, ártatlansága. Mindez itt van, itt él közöttünk csak épp az aggodalmaink, előítéleteink közepette nem vesszük észre.

Több kedvenc idézetem is van A kis hercegből, de Antoine De Saint-Exupéry fohásza is nagyon szíven tud ütni.

Emlékszel még a könyv utolsó soraira?

„Nézzetek föl az égre. És tegyétek föl a kérdést: megette vagy nem ette meg a virágot a bárány? S aszerint, igen vagy nem, meglátjátok, egyszerre megváltozik minden…
És soha, egyetlen felnőtt sem fogja megérteni, hogy ez milyen rettentően fontos!”

A könyv olvasása után számomra soha nem kérdés a kérdés. A válasz mindig egyértelmű. A kis herceg rózsája pont olyan szépen virít most is. És örökké…

Jól csak a szívével lát az ember – videó

Tessék itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük