A költészet világnapja: ünnep a szavak varázslatának tiszteletére

Március 21-e a világ minden táján A költészet világnapja. Ezzel a jeles nappal az UNESCO célja, hogy felhívja a figyelmet a költészet fontosságára, a nyelvi sokféleség gazdagságára és a veszélyeztetett nyelvek megőrzésére. Az irodalom, a költészet erejével hidakat építhetünk kultúrák és emberek között, és mélyebb megértést alakíthatunk ki a világ sokszínűségéről.

könyv virággal a tetején

A költészet világnapja létrejötte és jelentősége

A költészet világnapja 1999-ben indult útjára Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkárának kezdeményezésére. Az UNESCO 30. ülésszakán fogadták el a javaslatot, és azóta is minden évben ezen a napon ünnepeljük a költészetet.

A költészet a nyelvi kifejezés egyik legmagasabb formája. A versek képesek megérinteni a lelkünket, elgondolkodtatni minket a fontos témákról, és inspirálni bennünket a változásra. A költészet világnapja lehetőséget ad arra, hogy felfedezzük a különböző kultúrák irodalmi kincseit, és megismerjük a kortárs költők munkásságát.

A költészet világnapját a világ minden táján különböző programokkal ünneplik. Költőfelolvasásokat, versmondó versenyeket, irodalmi esteket és workshopokat szerveznek, hogy minél több emberhez eljusson a költészet varázslata. A nap folyamán online is számos eseményen lehet részt venni, és a közösségi médiában is terjednek a versek és a költészettel kapcsolatos üzenetek.

Magyarországon van még egy ünnep a költészetnek szentelve, ez a magyar költészet napja, amit április 11-én, József Attila születésnapján ünneplünk. Ezen a napon is rengeteg program várja az irodalom szerelmeseit.

Ötletek a költészet világnapja megünnepléséhez

  • Olvass el egy verset a kedvenc költődtől.
  • Vegyél részt egy felolvasó esten vagy versmondó versenyen.
  • Írj egy verset a saját gondolataidról és érzéseidről.
  • Ajándékozz egy verseskötetet egy kedves ismerősödnek.
  • Osszd meg a kedvenc verseidet a közösségi médiában.

A költészet világnapja arra ösztönöz bennünket, hogy vegyük a kezünkbe egy verseskötetet, olvassunk el egy verset, vagy akár írjunk is egy sajátot. A költészet erejével szebbé és gazdagabbá tehetjük az életünket.

Végezetül álljon itt egy idézet a magyar nyelvről:

„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.” (Lőrincze Lajos)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük