December 8 – Buddha megvilágosodásának napja

December 8-a Guatama Sziddhárta, vagyis Buddha megvilágosodásának napja. A legenda szerint Buddha 29 évesen hátat fordított fényűző életének és családjának, hogy a valódi boldogságot keresse. Többéves remeteség, vándorlás és meditálás után egy fügefa alatt döntött arról, hogy nem megy tovább. Hat évvel azután, hogy elhagyta a palotát, egy a hajnalban „buddhává” vagyis megvilágosodottá vált.

Buddha megvilágosodásának napja

Buddha élete és megvilágosodása

Guatama Sziddhárta, ismert nevén Sákjamuni Buddha, egyszerűen csak Buddha vagy Buda (i.e. 563-483), a világ egyik legjelentősebb vallásának, a buddhizmusnak meghatározó alakja. A mai Nepál területén, Lumbiniben született egy uralkodó király fiaként.

Már a születése is legendás volt. Édesanyjának, akinek sokáig nem született gyereke, egyszer álmában fehér elefánt jelent meg. Háromszor megkerülte őt, és a jobb oldala felől behatolt behatolt a méhébe. A királynő a szülés idejére hazaindult szüleihez. Az úton megpihent egy szálafa alatt. Végül itt, a fa ágába kapaszkodva hozta világra a fiát.

Az anya pár nap múlva elhunyt, a kisgyermeket egyik leánytestvére nevelte fel.

A felnőtt Buddha látva az emberek szegénységét és nélkülözését, 29 évesen családját, feleségét és csecsemő fiát elhagyva az igazság keresésének szentelte magát.

Önsarnyagató életet élt. 35 éves korában, egy fügefa árnyékában pihenve talált rá a megoldásra, és buddhává, vagyis „megvilágosodottá” vált.

Ezután – a 80 éves korában bekövetkezett haláláig – Észak-Indiában terjesztette nézeteit, amiből később vallás lett, és sikerült több ezer embert megtérítenie gondolataival. Azóta december 8-a Buddha megvilágosodásának napja.

Buddha és a buddhizmus

A buddhizmus az öt világvallás egyike. A buddha szó jelentése „a felébredett” vagy „a megvilágosodott”. Nagy betűs alakja a történelmi Buddhára utal, kis kezdőbetűs alakja a többi megvilágosodott lelket jelöli, akik elérték a megvilágosodott tudatszintet.

A buddhizmusban úgy tartják, hogy mindenkiben megvan a képesség, hogy Buddha legyen, és végtelen számú buddha létezett korábban és végtelen számú fog még létezni a jövőben is. Gautama Sziddhárthát tekintik az eddigi legmagasabb rendű buddhának.

A tibeti buddhizmusban, a lámaizmusban a vezető reinkarnáció útján más-más személyekben születik újjá. Ma Ő a Nobel-békedíjas 14. dalai láma, Tendzin Gyaco. Alakja a Hét év Tibetben című sikerfilmben is feltűnik, amelyben Brad Pitt alakította az osztrák hegymászót, aki a kamasz dalai lámát a nyugati szokásokra tanította.

A kis Buddha címmel filmet is forgattak Buddha életéről, a film főszerepét Keanu Reeves játszotta.

Az életeseményeihez kapcsolódnak a tízmilliószoros napok, amikor minden kívánság tízmilliószeres erővel hat.

A négy kitüntetett napon pozitív, fejlődésedet elősegítő gondolatokkal tudod az életed a vágyott irányba fordítani. De nézzük, mik azok a tízmilliószoros napok, mikor lesznek és mit várhatsz tőlük!

Buddha megvilágosodásának helyszínén, az indiai Bodh-Gajáben gyönyörű templom áll.

Leghatalmasabb szobra, a 71 méteres Leshani Óriás Buddha. A Buddha szobrot a 8. században faragták Kína Szecsuán tarományában, az Emei-hegy (Omej-hegy) oldalába, ahonnan három folyó találkozására tekint le. Építésének idején a világ legmagasabb szobra volt. Az Emei-hegy környéke, beleértve a leshani óriás Buddhát is, 1996 óta az UNESCO Világörökség része.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Bogdán Zsóka szerint:

  Kedves Jucó!
  Nagyon érdekes volt, köszönöm szépen.

  Üdvözlettel:
  Zsóka

 2. Bogdán Zsóka szerint:

  Kedves Jucó!
  Nagyon érdekes volt, köszönöm szépen.
  Buddha megvilágosodása csoda.
  Üdvözlettel:
  Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük