Szent Patrik napja – március 17, Írország nemzeti ünnepe

Minden év március 17-én zöldbe öltözik Írország, és a leghíresebb épületek szerte a világban. Március 17-e ugyanis Szent Patrik napja, az írek védőszentjének tiszteletére tartott nemzeti ünnep. A hagyomány szerint ezen a napon halt meg Szent Patrik, a hittérítő, aki elterjesztette a kereszténységet az Ír-szigeten. A Szent Patrik ünnepének jelképe a háromlevelű lóhere, ennek színét ölti magára minden és mindenki. A zöldbe öltözött emberek zöld sört iszogatva mulatnak a hagyományos ír zenére.

Szent Patrik napja nem múlhat el egy korsó zöld sör nélkül

Szent Patrik napja – március 17

Szent Patrik napja évente tartott ünnep Szent Patrik, Írország egyik védőszentje tiszteletére. Ez nap az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.

Ki volt Szent Patrik?

Szent Patrik az ötödik században született szegény, pogány családban. Fiatal korában rabszolgaként dolgoztatták. Amikor felszabadult, felvette a kereszténységet, és életcélul tűzte ki, hogy megtérítse a kelta pogányokat.

A legenda szerint a szentháromságot a lóhere három levelével magyarázta el. Szentté avatására jóval később került sor. Munkálkodásának érdemeit felismerve a 17. században az egyház hivatalosan is az ő napjának nevezte ki a halálának évfordulóját, március 17-et.

Miért pont a háromlevelű lóhere az ünnep szimbóluma?

A háromlevelű lóhere az Ír Köztársaság bejegyzett védjegye, és nem hivatalosan Észak-Írország nemzeti szimbólumának is tekintik. Jellegzetes háromlevelű lombozatát Szent Patrick, Írország védőszentje használta az apa, a fiú és a Szentlélek Szentháromságának elmagyarázására amikor meghonosította a kereszténységet a szigeten.

Szent Patrik ünnepe és fesztiválja

Szent Patrik ünnepét és fesztiválját a hittérítő Szent Patrik tiszteletére tartják minden év március 17-én a Szent Patrik fesztivált. Ekkor minden és mindenki a lóhere zöld színébe öltözik.

Az első szent partik-napi parádét 1762-ben a brit hadseregben szolgáló ír katonák tartották New Yorkban. Írországban csak 1903 óta hivatalos nemzeti ünnep, az első fesztivált Dublinban 1931-ben rendezték.

Az ír törvények szerint az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartottak az ünnepen, csak ezután ismerték fel, hogy mennyire vonzó lehet a rendezvény turisztikai szempontból is, ha a sörfogyasztást sem korlátozzák.

Ma már szinte a világ minden pontján megünneplik. Világszerte híres épületek öltenek zöld ruhát ezen a napon, pl, a Harbour Bridge és az Operaház Sydney-ben, a párizsi Eiffel-torony, a kínai nagy fal. New Yorkban, a világ legnagyobb szent patrik-napi parádéján 150 ezren vonulnak végig az Ötödik sugárúton, a felvonulás nézőinek számát kétmillióra becsülik.

Szent Patrik napja munkaszüneti nap Észak-Írországban, Írországban, Montserratban és Új-Fundland és Labrador kanadai tartományban. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük