Beporzók napja – március 10

2018-ban polgári kezdeményezésként indult el az új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja megünneplése március 10-én. Szakemberek, intézmények, civil szervezetek álltak támogatóként a javaslat mögött. Ma már országos eseményről beszélhetünk: múzeumok, könyvtárak, iskolák, óvodák, felsőoktatási intézmények, nemzeti parkok, önkormányzatok rendeznek valamilyen eseményt, hogy közelebb vigyék az emberekhez a beporzók védelmével kapcsolatos tudást.

méhecske a virágon

Beporzók napja – március 10

Beporzók nélkül mi sem élhetnénk emberhez méltó életet a Földön. Haszonnövényeink zöme, az ételeinket, italainkat, fűszereinket, gyógynövényeinket adó növények egyharmada igényli a beporzást. Ezt nem lehet technológiával, egyéb okosságokkal megoldani, rá vagyunk utalva a rovarvilág segítségére.

A Beporzás napjának programjai, eseményei vagy a beporzó rovarok életlehetőségeit javítják, vagy a róluk való ismeretek terjedését, az irántuk érzett empátiát segítik elő.

A 2023-a sév programjairól a Közel és távol blogon találsz egy válogatást.

Tudj meg többet a beporzásról az ingyenesen letölthető kiadványból

A beporzókkal kapcsolatos ismeretterjesztést a Magyar Rovartani Társaság színes kiadvánnyal segíti, amit bárki ingyenesen letölthet, hogy így gyarapítsa tudását.

„A füzet segít eligazodni a beporzás témakörében, a biológiai jelenség kialakulásától, az abban résztvevő állatok bemutatásán át, az emberi civilizációban betöltött szerepéig.

Emellett tanácsokat ad a mindennapi rovarvédelemhez, a rovarbarát kert kialakításához, valamint azon egyesületeket és platformokat is bemutatja, melyek hasznos munkát végeznek a témában vagy, ahol bővíthetjük ismereteinket a beporzásról.

Vásárhelyi Tamás játékos hangvételű és közérthető írása elsősorban a nagyközönséghez szeretné közelebb hozni ezt az összetett témát, és ezzel bevonni az érdeklődőket az aktív rovarvédelembe.

Kiadványunk nyomtatott formában előadóüléseinken és rendezvényeinken szerezhető be.

A kiadvány az Agrárminisztérium támogatásával jött létre.(PTKF/982/2021.)” – olvasható a Magyar Rovartani Társaság honlapján, ahonnan ingyenesen letölthető a beporzók védelmében kiadvány.

Letölthető Beporzók védelmében kiadvány

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük