Virágos szeptember videó – Eötvös Loránd: Turista

Szent Mihály hava vagy Földanya néven is hívott szeptember az ősz első hónapja. Ekkor nyári gúnyáját ledobja a természet és fáradt sárgába, meleg barnába és izzó vörösbe burkolódzik. Az ősz a kirándulások időszaka is, ezért a virágos szeptember videó mellé Eötvös Loránd: Turista című idézetével kívánok virágos, napsütéses boldog szeptemberi napokat.

Őszi hangulat színes virágokkal, dísztökökkel

Az év kilencedik hónapját, a szeptembert leginkább Szent Mihály hava vagy Földanya néven ismerték régen, de Tigrisként vagy Almaszüret havaként is emlegették.

A hónap neve a latin septem szóból ered melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a szeptember: gyümölcsönös. Nem véletlenül, hisz a legtöbb gyümölcs szeptemberre érik be. Ez a szőlőszüret és a borkészítés ideje is.

Míg Baranyában szeptember elején, addig az Alföldön és Eger környékén csak szeptember 29-én, Mihály napján kezdik a szüretet. A Borszűrő Szent Mihályként is emlegetett napon a déli országrészben a korábbi szüretelésnek köszönhetően megforr az újbor, és megkezdődhet a szűrése.

Egyes helyeken a szeptember 21-i Máté nap hetében kezdték el vetni az őszi búzát. Máshol ekkor nem szántottak, hogy a gaz ne árassza el a földeket. Tiszta idő bőséges bortermést ígér.

Eötvös Loránd: Turista

Turista az, aki útrakél azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek s aki ez álomkép eredetijét fáradtságtól vissza nem riadva keresi – s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét ez a keresés teszi.

Virágos szeptember – videó

A virágos szeptember videó, ahogy a virágos hónapok sorozat minden része a Balkonada.hu blog olvasóinak fotóiból készült.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük