Méhek világnapja – május 20

2018 óta minden év május 20-a a Méhek világnapja. Nem véletlenül kaptak külön világnapot. A Földfigyelő Intézet (EI) hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította őket. A növényvédőszerek kontrollálatlan használata, az indokolatlan erdőirtások és a virágos növények hiánya miatt a méhek száma évről évre drasztikusan csökken, ezért már évekkel ezelőtt a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket. Az ENSZ a méhek világnapjával a méhek és méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét. Most egy kvízzel is bizonyíthatod, hogy mindent tudsz a zümmögő rovarokról.

méhek a kaptárban

Méhek Világnapja – május 20

A méhek fontosságát a magyar szekemberek is már rég felismertek, így az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük a méhek napját. Azért esett erre a napra a választás, mert ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) három évig vizsgálta a méhek világnapjának kijelölését kezdeményező szlovén beadványt, míg végül 2017. decemberi közgyűlésükön elfogadták. A méhek világnapja első ízben 2018. május 20-án került megünneplésre.

Azontúl, hogy a méheknek köszönhetjük a különböző méhészeti termékeket, az Európai Bizottság (EC) adatai szerint a mézelő méhek felelősek mind a termények 80 százalékának, mind a vadon élő növényeknek a beporzásáért is.

Felbecsülhetetlen munkájuk miatt a Földfigyelő Intézet (EI) hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket. Számuk folyamatos csökkentése miatt pedig a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket.

A május 20-i dátum magyarázata: 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton Janša. Az ő méhészeti munkásságának állítanak emléket azzal, hogy születésnapjának dátuma lett a méhek világnapja.

Vörösmarty Mihály: Méh

Hulló harmatnak szeretője, s a harmatos ágé,
Mézajakú kis raj nyugszom e rózsa megett.
Engem az illatnak szédíte meg árja, csapongót,
S melyet nem sejték, a tövis éle megölt.

Hogy Einstein mondta-e, vagy sem, azt nem tudni pontosan, de nevéhez kötnek egy legendás szállóigét, miszerint:

ha a kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését.

Méhek élete – videó

Mennyire ismered a zümmögő rovarokat? – kvíz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük