Amarillisz legendája és szimbólumrendszere

Az amarillisz a tél egyik legkedveltebb virága, amit vágott virágként is használhatunk, gyakran megjelenik karácsonyi dekorációkban is. Mint oly sok csodás virágunknak, az amarillisznek is van legendája, ebből eredeztetik a nevét is. Szimbólumrendszere igen szerteágazó, az egyes színek is más-más jelentéstartalommal bírnak. 

hatalmas virágú fehér amarillisz

Amarillisz legendája

Az amarillisz legendája, keletkezésének története a görög mitológiában olvasható. A legenda szerint Amarylis egy szép, félénk és szemérmes pásztorlányka volt. Egy napon a lányka mélységesen beleszeretett a szépséges, büszke és erős Alteo-ba. A fiú azonban nem viszonozta érzelmeit. A lányka elkeseredésében a Delfoi jósdához fordult tanácsért, hogy megtudja, miként tudná maga felé fordítani az imádott Alteo érzéseit és elnyerni szerelmét.

A jósdában hallottakat megfogadva onnantól minden éjszakát Alteo ajtaja előtt töltött és minden éjjel egy arany nyilat merített szívébe. A történet azomban nem happy end-el végződött. A harmincadik éjszaka után az ajtaján kilépő Alteót gyönyörű, tűzpiros virágok kápráztatták el, melyek Amarylis véréből keltek életre.

A legeneda tehát a tűzpiros amarillisz keletkezéséről szól, de  kívül nagyon sok fajtájú és színű amarilliszel találkozthatunk. Az amarillisz hagymák gondozása némi figyelmet és törődést kíván ugyan, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy éveken keresztül virágzásra bírjuk.

Amarillisz szimbólumrendszere

Az amarillisz jelentése virágnyelven: büszkeség, eltökéltség, sugárzó szépség. A büszkeség és a költészet virága. Akit megajándékozunk vele, arra büszkék vagyunk, a vele való ismertség érték számunkra.

A fehér amarillisz az ártatlanságot, tisztaságot jelképezi. Menyasszonyi csokorban azt mutatja, hogy a menyasszony büszke természetű, persze a legjobb értelemben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük