Weöres Sándor: A galagonya

Weöres Sándor: A galagonya című verse az egyik legismertebb őszi gyermekvers.

virágzó galagonya

Weöres Sándor: A galagonya

Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magába.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.

További versek Weöres Sándortól

Weöres Sándor: Öregek című gyönyörű verse több szempontból is figyelemre méltó. Mindössze 15 éves volt Weöres Sándor, amikor papírra vetette a „Kodály Zoltán mesternek” szánt sorokat. A vers eljutott a nagy zeneszerzőhöz is, aki igen elismerően nyilatkozott a fiatal költő gondolatairól.

A tiszavirág és a tiszavirágzás egy természeti csoda, ami jó részt csak Magyarországon látható. A kérészek rendkívüli nászrepülése különlegességének köszönhetően 2020-ban bekerült a Hungarikum közé is. A 8-12 centis, csak egy napig élő rovarok rendkívül látványos rajzása, azaz násztánca (hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel) a Tisza több szakaszán megfigyelhető. A rendszerint mindössze néhány napig, legfeljebb egy-két hétig tartó természeti jelenségben a késő délutáni óráktól naplementéig gyönyörködhetünk. Weöres Sándor: Tiszavirág című versét és egy tiszavirágzást bemutató videót is ajánlok figyelmedbe.

Aki tanul, halad, aki lusta marad. Mondja a szólás. Azaz az boldogul az életben, aki egyre több ismeretet, készséget szerez, aki lépést tart a fejlődéssel, a haladással. Weöres Sándor: Kezdődik az iskola című kedves verse is épp ezt sugallja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük