Weöres Sándor: Kezdődik az iskola

Aki tanul, halad, aki lusta marad. Mondja a szólás. Azaz az boldogul az életben, aki egyre több ismeretet, készséget szerez, aki lépést tart a fejlődéssel, a haladással. Weöres Sándor: Kezdődik az iskola című kedves verse is épp ezt sugallja.

Weöres Sándor: Kezdődik az iskola

Újra itt a szeptember és újra itt a suli. Újra padba kell ülni. Megállni nem lehet. Mai világunk mindenkitől megköveteli, hogy folyamatosan képezze, feljessze magát. Aki kimarad, lemarad.

Hiszem, hogy soha nem szabad elpuhulni, eltunyulni. Tényleg folyamatosan edzeni kell az agyunkat. Csak így maradhatunk szellemileg frissek és egészségesek.

Tanulni, új ismereteket szerezni, lépést tartani a világ fejlődésével folyamatosan kell. Felnőttként se engedheti meg magának senki sem, hogy leálljon, elégedetten hátradőljön.

Szívesen emlékszem vissza az általános iskolás éveimre. Atya ég! Már több mint 50 éve volt, hogy hátamra vettem az első iskolatáskámat…

Kisiskolásként nem sokat kellett tanulnom ahhoz, hogy az egyik legjobb tanuló legyek a 12 fős osztályban. Az iskola számomra szórakozás volt. Egy hely, ahol együtt lehettem a barátaimmal. Egy hely, ahol sokat játszhattunk. A hely ahol közös élményeket szerezve, észrevétlenül okosodtunk.

Szerettem akkor is, amikor még minden szombaton volt oktatás. A kötelező köppeny viselésével sem volt semmi problémám. Nem is az iskolaköpenynek volt köszönhető, hogy egyformának éreztük magunkat. Nem volt még számítógép, mobil telefon.

Boldog béke idők! Nem volt írigység, nem néztük milyen van a másiknak. Nem sóvárogtunk a másik dolgai után. Na jó, elismerem a padtársam szagos radírjazért egy kicsit csábító volt. De amúgy még az egyetlen boldog Trapper farmernadrág tulajdonos osztálytársunkra sem irigykedtünk.

És szeretek tanulni most, a sok iskolapadban töltött év után is. Bár ha jobban belegondolok, nem is tanulni szeretek, hanem tudni. A tudást viszont nem adják ingyen, ahhoz bizony tanulni kell.

És akkor jöjjön a beharangozott versike!

Weöres Sándor: Kezdődik az iskola

Könyv, toll, tinta, ceruza,
rontom-bontom,
kezdődik az iskola,
csak aszondom.

Kora reggel rohanás,
rontom-bontom,
nem könnyű a tanulás,
csak aszondom.

Tízpercben nagy futkosás,
rontom-bontom,
torkod fájdul, ne kiálts,
csak aszondom.

Zsemlye és vajaskenyér,
rontom-bontom,
morzsát szedhet az egér,
csak aszondom.

Énekóra, la-la-la,
rontom-bontom,
reng a terem ablaka,
csak aszondom.

Tornaóra egy-kettő,
rontom-bontom,
leszakad a háztető,
csak aszondom.

Kintről benéz egy szamár,
rontom-bontom,
iskolába sose jár,
csak aszondom. Fel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük