Virágos február – videó

A virágos január videó után most itt a virágos február, ami legalább annyira szívmelengető, mint az elődje volt. A videó ismét a Balkonada.hu blog és a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoport olvasóinak legszebb fotóiból készített zenés válogatás.

virágos február: hóvirág napsütésben

A február hónapban előbújó hóvirágok és téltemetők megszínezik és bearanyozzák a hideg, szürke napokat. A hóvirágról hoztam is egy aranyos versecskét.

Szalai Borbála: Az első hóvirág

– Hallod-e, napocska!
Hol késik meleged?
Nézz csak a naptárba:
Nők napja közeleg!
Hol szedjek anyunak
néhány szál virágot?
Hiába keresek,
egyet sem találok.
Kiskertünk dermedten

alszik a hó alatt,
sarkában tőzike,
hóvirág nem fakad …
Hallja a napocska,
leheli melegét …
Reped a hópaplan,
csermely fut szerteszét,
s hó alól álmosan
kidugja buksiját
kiskertünk sarkában
az első hóvirág.
Sebaj, hogy nem nyílt ki!
Beteszem pohárba,
s hófehér szirmait
nőnapra kitárja.

Virágos február – videó

A „február” hónap nevének eredete a latin „februarius” szóból származik, amelynek jelentése „tisztítás”. A hónap nevét a rómaiak a Februália nevű tisztítási és megtisztulási ünnepnek köszönhették, amelyet februárban tartottak. Ez az ünnep a tél végén, a tavasz előtt zajlott, és a rómaiak szerint tisztító szertartásokat kellett végezniük, hogy megvédjék magukat a gonosz szellemektől és a negatív hatásoktól.

Február a hónapok között az egyetlen, amely változó hosszúságú lehet, mivel 28 vagy 29 napból áll (a szökőévek miatt). Ez a hónap sokszor hideg időjárással és hóval jár, különösen az északi féltekén. Egyes kultúrákban a szerelmesek hónapjaként is ismert, hiszen február 14-én ünneplik a Valentin-napot.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük