Tények, amiket nem tudtál a Debreceni Virágkarneválról

Az ország egyik legismertebb és legszínvonalasabb rendezvénye, a Debreceni Virágkarnevál évről-évre fergeteges programokkal csábítja a feledhetetlen látványra és az önfeledt kikapcsolódásra váró százezreket. A Szent Istvánhoz és az új kenyér ünnepéhez köthető napok minden évben változatos, gazdag programot ígérnek. Összeszedtem néhány érdekességet a virágkarnevál több évtizedes történetéből.

debreceni Virágkarnevál

Kevésbé ismert tények a Debreceni Virágkarnevál történetéből

1966-tól, az első karnevál indulásától több mint 600 virágkocsi-kompozíció, több mint 1200 külföldi és hazai művészeti csoport, több millió szál virág, több tízezer közreműködő, több száz „virágos” program színesítette a rendezvényt. Összeszedtem pár érdekességet, amit nagy valószínűséggel Te sem tudtál.

Közép-Kelet-Európában egyedülálló

Európa ezen részén Debrecen az egyetlen város, ahol ilyen nagyszabású virágkorzót tartanak. Tőlünk nyugatra Ausztriában, Franciaországban és természetesen Hollandiában találkozhatunk hasonlóan látványos virágfelvonulással.

Századelős előzmények

Az első hivatalos karnevált 1966-ban tartották, hatalmas sikerrel. Valójában ennek már voltak előzményei. 1905-ben volt egy látványos virágkorzó a város főutcáján, amit azért rendeztek, hogy a bevételből mentőkocsikat szerezzenek be. Sőt előkerült egy 1900-as fénykép is, ami virágokkal feldíszített kerékpárt örökített meg.

Hónapokig tartó előkészület

Amikor vége a karneválnak, már rögtön el is kezdődik a következő évi rendezvény tervezése. A versenyző kocsik látványtervét a grafikusok és a szobrászok már tavasz elejére elkészítik.

Csak természetes anyagokat használnak

Bár a forró időjárás miatt egyre kevesebb élő növény kerül a virágkocsikra, a kompozíciók elkészítéséhez csak természetes anyagokat használnak. A száraz virágfejek mellett egyre gyakoribb a faágak,  termések, gyümölcsök, zöldségek használata.

Helyi virágkötők díszítik fel a virágkocsikat

Ma már helyi vállalkozókat, virágkötőket ér az a megtiszteltetés, hogy kidekorálják a 12-15 kocsit. A szocializmus időszakában vállalatok dolgozói és kiskatonák és besegítettek a munkába, ma már csak profik végzik ezt a dekorálást.

Hatalmas mennyiségek

A kocsik 40-50 kg huzalt, 5-10 kg szeget, több kilónyi gombostűt, 100-150 vizes tűzőhabot (ebbe szúrják az élővirágokat, hogy a nedvességet biztosítsák), több millió szál virágot tartalmaznak.

6 km-es út, saját kabalafigurával

A Nagyállomástól, a Nagyerdei stadionig tartó karneváli útvonal 6 km hosszú. A virágkocsik felvonulását mazsorett és néptánc csoportok bemutatója színesíti. A virágkarneválnak 2009 óta saját kabalafigurája is van, egy kedves, bűbájos virág.

Kerékpáros, gyermek és babakocsis felvonulás is van

Augusztus 20-án a karneváli menetet virágokkal feldíszített kerékpárosok vezetik fel. Minden korosztályt igyekeznek bevonni, ennek ékes bizonyítéka a babakocsis felvonulás. A gyermekek részére rendezett virágos felvonulást, a Galiba Gyermekfesztivált 20-a előtt tartják, majd ennek alkotásait kiállítják.

Egyre nagyobb alakok

A kocsikon elhelyezkedő alakok eleinte csupán másfél-kétszeres nagyításúak voltak. Az utóbbi években egyre nagyobb szobrok készülnek, hogy még látványosabbak legyenek.

Debreceni Virágkarnevál videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük