Szitakötő, a japán gyermekek védelmezője

A japánok úgy tartják, hogy a szitakötő a gyermekek védelmezője. A kecsesen röpködő rovar nem szépsége, hanem ragadozói mivolta miatt kapta ezt a szerepet. Naponta akár száz szúnyogot is befal, így nem kell tartani a vérszívók csípésétől és az éltaluk terjesztett betegségektől. Az egyik népszerű gyermekdal a vörös szitakötőről szól.

vörös szitakötő

A néphagyomány szerint ahol szitakötők vannak, ott nincs szükség szúnyoghálóra. A szitakötők jelenlétében a szunyogoknak nincs eselyük, nem csíphetik össze, nem betegíthetik meg a kicsiket. A szitakötők igazi biológiai fegyvernek számítanak, egy-egy példány naponta akár száz vérszívók is képes felfalni.

A risz szellemének tartották a szitakötőket: a vízzel borított riszföldek mellett élő családoknak nagy segítségére voltak.

A japán gyerekek még ma is megtanulják elfogni és összegyűjteni a szitakötőketalékül, hogy a rovatok megsérülnének.

A szitakötő a szamurájkultúrában is szerepet játszott, a vezérek szitakötővel díszített sisakot viseltek, hogy könnyen felismerhetőek legyenek a csatatéren.

Egy népszeű daluk, az Akatombo, vagyis a Vörös szitakötő. A verset 1921-ben írta a neves japán költő, Miki Rofu, aki keresztény hitre tért, és ebben az időszakban irodalomtanárként dolgozott egy trappista kolostor irodájában. Költeményét pedig egyik barátja zenésítette meg.

Miki Rofu: Akatonbo / Vörös szitakötő

Alkonyat gyermeke, vörös szitakötő
Napnyugtakor hátán ültem, nem látott ő

Szederfák a hegyi rétek hűs hajlatán
Hogy szüreteltem, ez is csak álom volt tán

A menyasszony tizenöt éve épphogy él
Csendben messze tűnt, nem jött tőle soha levél

Alkonyat gyermeke, vörös szitakötő
Csak a hegy rejtekében vár szép jövő.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük