Sarkadi Sándor: Hegyen völgyön mély a hó

Sarkadi Sándor: Hegyen völgyön mély a hó című versét ajánlom, amivel kicsit siettethetjük a nagyszakállú télapót.

Hegyen völgyön mély a hó

Sarkadi Sándor: Hegyen völgyön mély a hó

Hegyen völgyön mély a hó –
Lassan lépked Télapó.
Ősz szakállán dér rezeg,
Messziföldről érkezett.

Kampós botja imbolyog –
Puttonyába’ mit hozott?
Mindenféle földi jót:
Dundi diót mogyorót.

Lassan lépked, mély a hó –
Siess jobban télapó!

További olvasnivalók a télapóról

Már az ovisok új fújják, ha december 6, akkor jön a mikulás vagy a télapó. A mikulás ajándékozás szokása Szent Miklós nevéhez kötődik. Az Ő tisztelete a bizánci, majd a kopt egyházban terjedt el a VI. században, majd a római katolikus egyház is átvette. December 6-át, a szent püspök temetésének napját a 9. századtól ünnepeljük.

„Régen tudom már, hogy a boldogság nem a fényes cipőkben és nem a rámás csizmákban lakozik.” ezekkel a bölcs szavakkal zárja Fekete István: Mikulás című írását. Érdemes az egész történetet elolvasni.

Zelk Zoltán: Télapó és hóember című, aranyos versét ajánlom figyelmedbe. Zelk Zoltán (Érmihályfalva, 1906. december 18. – Budapest, 1981. április 23.) Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró.

Minden gyerek jól tudja, hogy december 5-én ki kell rakni a tisztára suvickolt csizmát az ablakba, hogy az éj leple alatt mikulás telepakolja mindenféle földi jóval. De nem mindig ilyen idilli a helyzet. Megesik, hogy a mikulás vagy a télapó előtt produkálni kell magukat a csöppségeknek ahhoz, hogy a finomságokkal teli mikuláscsomagokat megkaphassák. Egyszerű, könnyen megtanulható mikulás versek sorát hoztam.

Rovaniemi, az északi sarkkörön fekvő finn város a mikulás otthona. Jó pár éve már, hogy július közepén ellátogattam hozzá. Igazán feledhetetlen látogatás volt, a napsütés és a hó hiánya semmit sem vont le a varázslat értékéből.

https://kozelestavol.hu/vendegsegben-a-finn-mikulasnal-joulupukkinal/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük