Magyar musical napja – január 12

A Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére 2012 óta január 12-én tartjuk a Magyar musical napját. 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját. A színpadi bemutató napján ünnepelt Magyar musical napja lehetőséget ad a musical műfajának népszerűsítésére. Tippet is hoztam arra vonatkozóan, hogy hol tudsz musicaleket nézni online.

Rómeó és Júlia musical plakátja

Mi is a musical és hogyan jött létre?

A musical a zenés színház egyre népszerűbb műfaja. Rendszerint kész irodalmi művek felhasználásával jön létre a sok énekkel és tánccal előadott mű. A musical ősének a daljáték és az operett tekinthető, de szakít azok szerkezetével. Az operához hasonlóan nincs vagy csak nagyon kevés benne a prózai rész. A zene operaszerűen szerkesztett, tehát témák, ciklusok követik egymást, ismétlődnek, így a zenének önmagán túl, szerkezetileg is üzenete van.

Az első musicaleket a 20. század első felében a New York-i Broadwayn játszották, ezek zeneileg a dzsessz különféle ágaiban gyökereztek. Európában az 1950-es évek óta hódít.

Máig az egyik legismertebb musical Alan Jay Lerner és Frederick Loewe által jegyzett My Fair Lady, ami A G. B. Shaw Pygmalion című műve alapján készült. Ősbemutatója 1955-ben volt a Broadwayn. 1964-ben George Cukor rendezésében elkészült többszörös Oscar-díjas filmváltozata is Audrey Hepburn és Rex Harrison főszereplésével.

Szintén Amerikából vált világhírűvé a West Side Story (1957), a Kabaré (1966), a Hair (1969). Az elmúlt évtizedek legnépszerűbb musicalszerzője a brit Sir Andrew Lloyd Webber. Webber olyan művek szerzője, mint a Jézus Krisztus szupersztár, az Evita, a Macskák és Az operaház fantomja, József és a színes, szélesvásznú álomkabát. Ezeket és további 20. századi siker darabokat is láthattunk a magyar színházakban is, mint például A nyomorultak, a Miss Saigon, a Rómeó és Júlia, chichago.

Egy kis magyar vonatkozású érdekesség, ahogy Richard Rodgers (zene) és Oscar Hammerstein II (könyv és szöveg) 1945-ben Molnár Ferenc 1909 -es Liliom című drámájából készítette el a Carousel című musicalt. A budapesti környezetet a maine -i partvidékre ültették át. Az 1945. április 19-én megnyílt Broadwayn azonnali sikert aratott a darab mind a kritikusok, mind a közönség körében. Pár évvel ezelőtt a Carouselt a Budapesti Operettszínház is műsorára tűzte.

A magyar musical

1960-ban alakult a Nagymező utcában működő Petőfi Színház, melynek repertoárját Szinetár Miklós művészeti és Petrovics Emil zenei vezető a zenés színpad klasszikusaiból, nagy sikerű külföldi musicalekből és új magyar zenés játékokból kívánta kialakítani.

A Petőfi Színház harmadik bemutatója 1961. január 12-én az Egy szerelem három éjszakája című „musical tragedy” volt, az első magyar musical premierje. A második világháború alatt játszódó, Radnóti Miklós sorsát idéző színművet Hubay Miklós, a dalszövegeket a költő, műfordító Vas István írta, a zeneszerző Ránki György volt, a zenekart Petrovics Emil vezényelte. A darabot Szinetár Miklós rendezte parádés szereposztással: Bodrogi Gyula, Margitai Ági, Miklósy György, Agárdi Gábor, Sennyei Vera és Horváth Tivadar. A musicalből azóta több film is készült és számos felújításban játszották színházak.

Magyar musical kapcsán mindenképp meg kell említeni a fiatalon elhunyt Miklóst Tibor nevét, akinek hazánkban bemutatott első külföldi musicalek és további számtalan musical szövegét köszöhetjük és sokat tett a musicalek magyarországi megismertetéséért, megszerettetéséért. Műfordítója volt többek között a Jézus Krisztus Szupersztrá, az Evita, a Hair, A nyomorultak, a West Side Story és a Vámpírok bálja musicaleknek.

A magyar musicalek közül pedig többek közt az Utazás, az Abigél, a Kiálts a szeretetért, Légy jó mindhalálig, Anna Karenina, Egy bohém rapszódiája és a Báthory Erzsébet szövegeit köszönhetjük neki. Mindemellett 1980-1996 között a Rock Színház alapító művészeti vezetője volt. 1996-tól a Budapesti Operettszínházban a musicalek és rockoperák irodalmi vezetője volt. 1999-től a Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. és a Piccolo Színház ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett.

Nem Magyarországon él ugyan, de mindenképp megemlíteném a Szabadkán született, Ausztriában élő Lévay Szilvesztert. A világhírű Grammy-díjas magyar származású zeneszerző jegyzi többek közt az Elisabeth, a Mozart!, a Rebecca, a Marie Antoinette című musicaleket.

Egy-egy musical dal önmagában is megállja a helyét és önállóan is képes slágerré válni, mint például a Fényév távolság A padlásból.

Magyar musical játszás

Mai napig születnek újabb és újabb magyar musicalek. Néhány szintén sikerrel játszott magyar musical: A padlás, Doktor Herz, Valahol Európában, A dzsungel könyve, Hotel Menthol, Made in Hungária, Isten pénze, Szép nyári nap, Én, József Attila, A Pál utcai fiúk.

A legtöbb musicalt hazánkban a Budapesti Operettszínházban játszák. Itt nincsenek prózai darabok, az operettek és daljátékok mellett musicalek szerepelnek a repertoáron.

Webber musicalek fő bemutatóhelye a Madách Színház, ahol a Macskák több mint 30 éve szerepel a műsoron. De játszák például a 2022-es A tizenötödik című előadást és az Anna Kareninát is, amelyet gyakran a musical zeneszerzője, Kocsák Tibor vezényel.

A Vígszínházban és Pesti Színházban évek óta nagy sikerrel fut A padlás, A dzsungel könyve és A Pál utcai fiúk is.

Szintén sok musical előadás van a budapesti Magyar Színházban és szinte mindegyik vidéki színházunkban.

A nyaranta megrendezett Szegedi Szabadtéri játékokon általában 3 – 4 hétvége szintén a musical játszásé. Gyakran tartanak itt ősbemutatókat is, 2023-ban például Ezeregyéjszaka címmel Tasnádi István, Geszti Péter és Minori András worldmusicele lesz látható 5 estén át. Amiről már egy videó előzetest is bemutattak.

Musicalek a Nagy Jucó blogger youtube csatornán

Engem is beszippantott a musicalek látványos és zenés világa. Prózai darabok mellett szívesen választom kikapcsolódáshoz ezt a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető műfajt. Szívesen nézem és hallgatom a musicalek képernyőről is, gyakran egy ilyen előadás hanganyaga szól rádió helyett háttérként.

Azért, hogy mindig egyszerűen megtaláljam a kedvemhez és hangulatomhoz leginkább illő dalokat, a Nagy Jucó blogger youtube csatornámra feltöltöttem jó pár ilyen előadást. A színházi felvételek, musicalek lejátszási listámon közel 50 tétel szerepel, melynek kb. a fele musical.

A youtube csatornámon megtalálható többek közt:

A címekre kattintva rögtön el is éred ezeket.

Kattints az alábbi linkre a Nagy Jucó blogger videó csatorna eléréséhez:

https://www.youtube.com/@NagyJucoblogger/videos

Színházi felvételek, musicalek címmel is találsz egy lejátszási listát, ahol akár egymás után megnézheted a csatonára feltöltött színházi előadásokat és musicaleket.

https://youtube.com/playlist?list=PLP5ZRru7n_115HFAfLdmPXMb2urO-HakF

Iratkozz fel a Nagy Jucó blogger youtube csatornára!

Kattints az alábbi linkre, majd a megjelenő új ablakban nyomd meg a FELIRATKOZOM gombot.

https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=viragutazo

Ezzel kész is vagy, a legközelebbi videó felkerülésekor kapsz majd egy értesítőt, így garantáltan nem maradsz le egyetlen új videóról sem!

Ha most nincs kedved feliratkozni, akkor később is bármikor megteheted akár a fent leírt módon, akár a bármelyik videó végén megjelenő kis fotóm fölé állva. Amint a fotó fölé irányítottad az egeret, már is megjelenik a piros Feliratkozó gomb. Elég azt megnyomnod és már fel is iratkoztál!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük