Kolodko: Nincs kompót, avagy az oroszok már a spájzban vannak

Az ungvári születésű Mihail Kolodko, akit magyarul egyszerűen csak Kolodko Mihálynak hívunk, miniszobrainak témaválasztásánál gyakran nyúl aktuális és érzékeny témákhoz. Legújabb alkotása – amivel Oroszország Ukrajna elleni inváziójára reflektál – a Nincs kompót címet kapta, de ugyanígy illik rá az oroszok már a spájzban vannak név is.

Kolodko Mihály Nincs kompót szobra

Nincs kompót, avagy az oroszok már a spájzban vannak

Pár napja mutattam már a legendás virágárus házaspárról, Aranka néniről és Béla Bácsiról készített Kolodko szobrot, most egy egészen más jellegűt alkotott a művész.

A Nincs kompót nem az első alkotása a gerillaszobrásznak, amivel aktuélis témához nyúl. És nem az első, amivel az oroszok gaztetteire hívja fel a figyelmet. Nem olyan régen a budapesti Duna-parton tűnt fel egy politikai tartalmú alkotása. Egy hatalmas kinyújtott ujj talapzatra került egy miniatűr, bronzból készült hadihajóban ülő Putyin fej.

Kolodko miniszobra a hadihajóban ülő Putyinról

A ukrán-magyar származású szobrász a Várkert Bazár előtti rakparton, egy kis résbe illesztette bele a „Nincs kompót” című miniszobrot. Az aprócska szobrokra mi a miniszobor elnevezést hasznájuk, de a művész jobban szereti emlékszobroknak hívni ezeket.

A szobor az egyik leghíresebb magyar vígjáték, a Keleti Márton által rendezett A tizedes meg a többiek egyik jelenetére utal. Arra, amiben Sinkovits Imre elmondja az azóta a szállóigévé vált mondatot:

„Az oroszok már a spájzban vannak!”

A legújabb miniszobor egy spájzban lévő szovjet katonát ábrázol. Természetesen puskával a kezében. A szobor érdekessége, hogy a spájz ajtaja ki-be csukható.

Az alkotási folyamatról Kolodko Mihály egy videót is feltöltött a YouTube-ra.

Az oroszok már a spájzban vannak – videó

Nagyon köszönöm a fotókat Várkonyi Gertinek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük