Miniszobrot kapott a népszerű virágárus házaspár Pasaréten

Újabb miniszoborral gazdagodott Budapest. Kolodko Mihály szobrászművész ezúttal egy népszerű virágárus házaspár egykori bódéjának helyén kialakított emlékhelyhez alkotott apró figurákat. A közkedvelt pasaréti virágárusok, Aranka néni és Béla bácsi aprócska alakja egy hatalmas virágszár közepén csücsülve emlékeztet az elmúlt évtizedekre és életünket megszépítő apró örömökre.

virágárus házaspár miniszobra Pasaréten

Virágárus házaspár miniszobra Pasaréten

Évtizedekig a Pasaréti tér meghatározó építménye volt egy apró virágosbodó, ahol Patz Béla és neje Aranka néni árulta virágait. A köztiszteletben álló házaspár halálával a bódét lebontották és emlékhelyet alakítottak ki a helyén.

Patz Béla 89 éves korában, 2021 februárban hunyt el Covid-fertőzésben. Halála után a környék lakói virágokkal és mécsesekkel emlékeztek a legendás virágárusra és feleségére, akik évtizedeken át tették szebbé és vidámabbá a környékbeliek életét.

Rögtön elindult a közös gondolkodás arról, hogy lehetne méltóképpen megemlékezni Béla bácsiról és kilenc évvel korábban elhunyt feleségéről, Aranka néniről.

A kerületi Facebook-csoportban ötleteltek arról, hogy miként tudnák megőrizni a pasaréti virágárus házaspár emlékét. A kezdeményezők Őrsi Gergely polgármesterrel arra jutottak, hogy a bódé Aranka néni és Béla bácsi nélkül „már sosem lehetne ugyanolyan”, ezért a lebontása és egy emlékhely kialakítása mellett döntöttek.

A csodálatos miniszobrairól híres Kolodko Mihály szobrászművészt kérték fel a műalkotás készítésére. A hatalmas virágszáron ülő aprócska virágárus pár szobor azt üzeni az arra járóknak, hogy milyen sokat jelentenek az apró gesztusok, amik boldogabbá teszik mindennapjainkat.

Aranka néni és Béla bácsi szobrának megalkotása – videó

A szobrászművész youtube oldalán egy videó is látható a miniszobor megalkotásáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük