Íme néhány színpompás asztaldísz muskátlival

Egy muskátliból készített asztaldísz bármilyen családi vagy baráti összejövetelt feldobhat. A változatos virágfajtáknak köszönhetően a muskátlival számtalan nyári dekoráció könnyen elkészíthető. Íme néhány ötlet a Pelargonium for Europe (PfE) szakembereitől, legyen szó egy családi ebédről, kerti sütögetésről, születésnapi mulatságról vagy vasárnapi brunchról, az asztaldísz muskátlival minden esetben jól mutat!

asztaldísz muskátlival

Nyári színpompás asztaldísz muskátlival

A muskátli minden létező formájában ideális asztali dekoráció az étkezések mellé: csinos cserépbe ültetett növényként, vázákba helyezett vágott virágként, de még akkor is, ha egyszerűen csak virágszirmokkal hintjük meg az asztalt. A klasszikus álló muskátli, az angyal muskátli és más nemesített fajták egyaránt csodaszép asztaldíszek lehetnek. Megfelelő gondoskodás mellett hónapokig pompázhat a buján kivirágzott cserepes muskátlink is.

A fent felsorolt fajtákon kívül a csüngő muskátliról is vághatunk szép virágokat. A muskátlinak meg se kottyan, ha szárakat vágunk le belőle, sőt, ettől csak még több virágot növeszt majd.

Jöjjön hát néhány asztaldísz muskátlival!

Újrahasznosított vintage dekoráció

Egy gyönyörűen megterített asztalt még különlegesebbé varázsolhatnak a vintage hangulatban, poharakban és kis üvegvázákban elrendezett vágott muskátli színpompás szirmai. Az összképet feldobhatjuk még réz tartóba helyezett csavart gyertyákkal is, a nosztalgikus életérzést pedig csak tovább fokozza, ha a nagyi étkészletével és evőeszközeivel terítünk meg az ebédhez.

A nyári asztal legszebb dísze lehet egy házi készítésű emeletes állvány, amelyen retro poharak és tányérok egyensúlyoznak, és amelyet élénk színű muskátli csokor koronáz meg a tetején. Keressünk különböző méretű poharakat és tányérokat a nagyi kredencében, fogjunk egy ragasztópisztolyt és kerámia ragasztót, és máris elkészül a házi dekoráció.

Az asztalteríték stílusához igazodva akár régi leveses tálba is ültethetjük a muskátlit. Öntözésnél viszont figyeljünk oda, hogy legfeljebb negyedóra után öntsük ki a fölös vizet a tálból, a muskátli ugyanis nem szereti, ha túlöntözve áll a vízben.

asztaldíszek muskátlival

Papírmaséból tapasztott virágdísz

Az igazán eredeti dekorációk mindig házilag gyártott elemekből születnek. Például olyan kreatív asztaldíszt készíthetünk dróthálóból és papírmaséból, amely egyszerre funkcionálhat több ágú gyertyatartóként és virágtartóként. Aki szereti a kreatív, egyedi házibarkács ötleteket, annak csak némi kézügyességre és a megfelelő alapanyagokra lesz szüksége ahhoz, hogy vágott muskátliból mindössze néhány egyszerű lépésben rendkívül hatásos díszt alkosson.

Mire lesz szükség hozzá: drótháló, drótvágó, nagy méretű kövek, tapétaragasztó, újságpapír, fehér festékszóró, kis gyertyatartók viaszfogó talppal, fehér oszlopos gyertyák, kémcsövek, és vágott muskátli többféle színben és formában.

Így készül a házi virágtartó

Első lépés: Vágjunk egy darabot a dróthálóból az asztaldísz talapzatához, és tekerjük a kövek köré. A kövek súlya fogja biztonságosan rögzíteni az elkészült díszt.

Második lépés: Formáljunk különböző magasságú hengereket a dróthálóból a talapzat négy sarkánál! Hozzunk létre még néhány hengerformát a maradék drótból, és rögzítsük a drót talapzathoz. Úgy alakítsuk ki ezeknek a hengereknek a szélességét, hogy fele-fele arányban beleférjenek a kémcsövek és a gyertyatartók.

Harmadik lépés: Keverjük össze a tapétaragasztót! Tépjünk keskeny csíkokat az újságpapírból, kenjünk rá ragasztót, és tapasszuk a drótszerkezetre. Utána kenjünk újabb adag ragasztót a papírborításra, és illesszünk rá még egy réteg újságpapírt. Ismételjük meg ezt a lépést, amíg mindenhol több réteg újságpapír nem fedi a dróthálót. Fontos, hogy egyenetlen legyen a felülete! Tipp: Még a papírcsíkok felragasztása előtt csúsztassuk a kémcsöveket és a gyertyatartókat a dróthengerformákba, nehogy véletlenül összeragasszuk a hengerek felső nyílását. Hagyjuk megszáradni, majd távolítsuk el a kémcsöveket és a gyertyatartókat, és tisztítsuk át meleg vízzel.

Negyedik lépés: Ha az asztaldísz teljesen megszáradt, fújjuk be az egészet (tetszés szerint akár a gyertyatartókat is beleértve) a fehér festékszóróval, és hagyjuk száradni.

Ötödik lépés: Végezetül tegyük a gyertyákat a gyertyatartóba, töltsük tele vízzel a kémcsöveket, helyezzük a nekik szánt nyílásokba, és rendezzük el bennük a vágott muskátlit. Tegyük a kész dekorációt az asztalra.

Asztaldísz muskátlival: virágtartó állvány

Mindössze néhány lépés és kész is a tökéletes dekoráció a következő kerti partihoz! A színes csíkos muskátli állványokhoz szükség lesz virágcserépre, kerek tálkákra, ragasztópisztolyra, kerámia ragasztóra, szigetelőszalagra, vízálló festékre többféle színben, valamint virágzó muskátlira.

Így készül a virágtartó állvány:

Első lépés: Alaposan tisztítsuk meg a cserepeket, a tálkákat, majd függőleges vagy vízszintes csíkokban ragasszunk rá szigetelőszalagot. Nyomjuk rá jól a szalagot, nehogy aláfolyjon a festék.

Második lépés: Ezután fújjunk a cserepekre és tálkákra vízálló festéket a kívánt dizájn szerint. Ha teljesen megszáradtak a színek, szedjük le a szigetelőszalagot.

Harmadik lépés: Tegyük fejjel lefelé a tálkákat az asztalra, és a ragasztópisztoly segítségével kenjük körbe az alsó peremét a kerámia ragasztóval.

Negyedik lépés: Erősítsük rá a festett cserepeket a fejjel lefelé fordított tálkákra, és hagyjuk megszáradni a ragasztót.

Ötödik lépés: Végezetül tegyük a virágzó muskátlit a virágtartónkba, és rendezzük el kedvünk szerint a kész dekorációt az asztalon.

További dekorációk muskátlival

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről – megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit? A Pelargonium for Europe (PfE) szakemberei megosztják legkreatívabb virág dekorációs ötleteiket, amelyekkel a nyári összejövetelek még hangulatosabbak lehetnek. Mutatják is, hogy dekorálj muskátlival.

Az ízléses dekorációnak nem kell drágának lennie. Kreatív újrahasznosítás révén a régi, nem használt tárgyainknak teljesen új és izgalmas funkciót adhatunk. Ez nemcsak a környezetnek tesz jót, de számunkra is gazdaságos megoldás, amely számos egyedi és gyönyörű dekorációt eredményez. A Pelargonium for Europe szakértői körülnéztek házuk táján, és olyan, mindenki számára megvalósítható „upcycling” lehetőségeket osztanak meg, amelyek a muskátlikat korszerű és fenntartható módon helyezik reflektorfénybe az erkélyen és a kertben egyaránt.

A muskátlik gyakorta élénkítik a városi erkélyeket és teraszokat, színesebbé varázsolják a kerteket. Érdemes azonban másként is gondolni rájuk: a muskátli a szobába is jó választás. Nyári asztaldíszként vagy a falat beborítva is különleges kiegészítői lehetnek bármely belső térnek. Nem csoda, hogy egyre több fiatal fedezi fel magának ezeket a nyári szépségeket. A Pelargonium for Europe szakértői bemutatják a nyári szépségben rejlő végtelen lehetőségeket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük