Így lesz a kakaóbabból csokoládé

Egyre gyakran hallani a vészjósló szavakat, hogy valószínűleg unokáink már nem fogják tudni, mi az a csokoládé, mert kipusztulhatnak a kakaóültetvények. Összegyűjtöttem néhány érdekes információt a kakaóról, a csokoládéról, bemutatva azt is, hogy lesz a kakaóbabból csokoládé.

kakaófa, kakaóbabból csokdoládé

Milyen a kakaó, a kakaóbab?

csokoládé alapanyaga egy Dél-Amerika esőerdeiben őshonos, a mályvavirágúak rendjébe, a kakaóformák alosztályába tartozó növény, a Theobroma cacao termése. A kakaó növény eredete és legendája is megérdemelne egy külön bejegyzést, talán majd egyszer le is írom.

A kakaófát ma már ültetvényeken, mesterséges körülmények között termesztik. Hosszúkás, 15 – 30 cm hosszú termésében, a kakaóbabban körülbelül 60 mag nő, ezek adják a csokoládé alapanyagát.

A kakaóbabból először a maják készítettek fűszeres italt. A kakaóbabot először megpörkölték, majd megőrölték. A víz, kukoricaliszt, vanília és csili hozzáadásával készült itókát chocolatl-nak nevezték. Amerika felfedezése utn jutott el Európába. Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban. A 17. század vége felé már szinte egész Európában kedvelték.

A 18. században a chocolatl ital zsíros, habos és nehezen emészthető volt. Az ipari forradalomnak köszönhetően a 19. század végére a mai étcsokoládéhoz nagyon hasonló édességet állítottak elő.

kakaóbab

Hogy lesz a kakaóbabból csokoládé?

A kakaófa óriási, érett gyümölcsét általában októberben, illetve májusban szedik le. A babokat az azt körülölelő gyümölcshússal együtt kiszedik a héjból és 6 napig érlelik (fermentálják), majd napon vagy mesterségesen szárítják.

A szárított babokat osztályozást követően kb. 120°C-on megpörkölik, ami meghatározza majd a kakaó ízét. Összezúzás után eltávolítják a keserű héjat. Magas hőmérsékleten, 42 C° fokon apróra őrlik, amely során a magas kakaóvaj tartalom miatt folyékony keverék jön létre. Ezt „cocoa liquor”-nek, vagy magyarul kakaófolyadéknak nevezik. Lehűtik, aminek eredményeként szilárd halmazállapotúvá keményedik. Ez hívják kakaómasszának.

Kakaóporhoz a kakaómasszából kipréselik a kakaóvajat, majd porállagúra darálják.

A csokoládéhoz a kakaómasszához további kakaóvajat kevernek és tovább finomítják.

Tudtad, hogy Budapesten van egy Csokoládé Múzeum is?

Csokoládé Múzeum Budapesten

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük