Idén is kérészéletű a tiszavirágzás – videó

Június harmadik harmadában menetrendszerűen az idén is elkezdődött a tiszavirágzás, vagyis kérészek csupán pár napig tartó násztánca. A 8-12 centis, csak egy napig élő rovarok, a kérészek rendkívül látványos rajzása – a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel – a Tisza több szakaszán megfigyelhető. Egy csodálatos David Attenborough videót ajánlok a tiszavirágzásról.

tiszavirágzás a Tiszán - kérészek násztánca

tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész, a kérészek (Ephemeroptera) rendjébe tartozik. Különleges násztáncukról és egy napig tartó életükről híresültek el. Nekik köszönhető a kérészéletű kifejezésünk, amivel a nagyon rövid ideig tartó eseményekre, jelenségekre utalunk.

A magyarországi tiszavirágzás európai és világszinten is nagy jelentősséggel bír. Az ókorban még egész Európában elterjedtek voltak, mára már szinte csak hazánkban találkozhatunk velük. Az 1970-es években a folyószabályozások és légszennyezések miatt a Dunából is kipusztultak.

A Hortobágyi Nemzetiparkhoz tartozó Tiszakürti Arborétum rendszeresen szervez tiszavirágzás néző túrákat. A tiszavirágzás-megfigyelő és fotó túrán előzetes regisztráció után lehet résztvenni.

A kérész 1993 óta védett, természetvédelmi értéke jelenleg minden megjelenési formájában, egyedenként tízezer forint. Jelentőségét mutatja, hogy 2020 tavaszán bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is.

Tiszavirágzás videó

Az ajánlott film a neves természettudós, dokumentumfilmes David Attenborough nevéhez fűződik, aki az általa megszokott alapossággal és csodálatos minőségben mutatja be a természet egyedülálló csodáját. Erről ne maradj le!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Fejes János szerint:

    A tiszavirágzásról készült David Attenborough film készítésénél pont jelen voltunk a nagyrévi kompátkelőnél.Valóban csodálatos volt élőben látni a kérészek „táncát”! Nekem is sikerült egy „vetkőzős” sorozatot lefényképeznem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük