Csokonai Vitéz Mihály: A méhekhez

2018 óta május 20-án ünnepeljük a méhek világnapját. Erre az alkalomra Csokonai Vitéz Mihály: A méhekhez című versét ajánlom elolvasásra.

A méhek nem véletlenül kaptak külön világnapot. A Földfigyelő Intézet (EI) hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította őket. A növényvédőszerek kontrollálatlan használata, az indokolatlan erdőirtások és a virágos növények hiánya miatt a méhek száma évről évre drasztikusan csökken, ezért már évekkel ezelőtt a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket. Az ENSZ a méhek világnapjával a méhek és méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét.

Csokonai Vitéz Mihály: A méhekhez

Kis méhek! kerteken,
Mezőkön, berkeken

Mit futtok sok veszéllyel?
A friss forrásokra,
Az új virágokra

Repkedvén szerteszéjjel?
Mennyi sok munkával
És időjártával

Gyűjthettek egy kis mézet?
Szálljatok Lillára,
Az ő szép szájára

Vénus sokat tetézett.
Jőjjetek: s úgy nem lész
Olyan sok s édes méz

Sehol, mint a tiétek.
Jőjjetek: s úgy nem lész
Olyan boldog méhész

Sehol, mint a tiétek.

További versek Csokonai Vitéz Mihálytól

Csokonai Vitéz Mihály: A nap innepe című versének nemcsak a címe régies, de az egész vers nyelvezete kicsit furcsának tűnik a mai ember számára. Csokonai a magyar felvilágosodáskori irodalom egyik legjelentősebb költője, a népies verselés, a rímes epika egyik előfutára.

Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez című versét az egyik legszebb magyar szerelmes versnek tartják. Szerintem nem véletlenül. Nekem is igen nagy kedvencem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük