Szecesszió világnapja: június 10

A Szecesszió világnapja (Art Nouveau World Day) 2013 óta minden év június 10-én tartott építészeti, kulturális világnap. Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. A szecesszió kialakulásáról, formaviláról és néhány jeles képviselőjéről is szót ejtek.

Szecesszió világnapja: június 10

Szecesszió világnapja (Art Nouveau World Day)

A kezdeményezés a katalán Antoni Gaudí (†1926) és Lechner Ödön (†1914) építészek halálának évfordulójához kapcsolódik, akik mindketten június 10-én hunytak el.

Mi a szecesszió?

A szecesszió szó a latin eredetű sēcēdō, sēcēdere: kivonulni szóból ered. 1897-ben Bécsben negyvenkilenc művész kivonult a városi művészeti központból, hogy új művészetet teremtsen. Sezession nevet kapott a bécsi kiállítási épületük.

A szecesszió nem egy egységes stílus, sokkal inkább egy művészeti irányzat, egy világkép. Kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt, és a hazugnak tartott historizmustól (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus stb. stílusok). Értékei mellett a 20. században a szecesszió fokozatosan, majd egyre tömegesebben a kereskedelmi képzőművészet és a giccs forrásává vált.

A szecesszió az építészettől a díszítőművészetekig minden műfajt (belsőépítészet, iparművészet, formatervezés, alkalmazott grafika, festésze, stb.) áthatott.

A szecesszió legfőbb ismertetőjelei

  • sajátos, egyedi és utánozhatatlan formakincs: a növényi motívumok csavart, hullámzó, ritmikus ismétlődése,
  • síkszerű képépítés, különös színek,
  • vonalasan kígyózó növényi ornamentika túlburjánzása az ábrázolás rovására,
  • stilizálás, a homogén, dekoratív színfelületek szinte kizárólagos alkalmazása,
  • épületeken kevés a derékszög, sokkal inkább jellemzőek a lágy, gömbölyded formák.

Szecessziós művészet egyéb elnevezései

A szecessziós stílust Európa különböző területein más és más névvel illették.

  • Osztrák–Magyar Monarchiában: Sezession, magyarul szecesszió
  • Franciaországban: az art nouveau („új művészet”),
  • Nagy-Britanniában: modern style („modern stílus”) volt létrejöttekor, ma az angoloknál is az art nouveau kifejezés használatos.
  • Németországban: a Jugendstil (a müncheni „Jugend”, azaz „Fiatalság” című folyóirat után) és Wellenstil („hullámstílus”).
  • Spanyolországban a Modernismo,
  • Olaszországban a stile floreale („virágos stílus”) és stile Liberty,
  • Amerikai Egyesült Államokban: Tiffany style.

Példák a szecesszióra

A szecesszióról legtöbbet az építészet kapcsán beszélünk. A spanyol modernizmo jelentős képviselője volt Antoni Gaudi, aki sok mamár UNESCO világörökség listára felkerült épület megálmodója volt Többek közt a nevéhez fűződik a Güell Park megalkotása és a még napjainkban is építés alatt álló Sagrada Família templom megtervezése. A művészeti irányzat sokoldalúságát mutatja, hogy katalán területen maradva Lloret de Marban modernista temetőt is találunk. 

Hazánkben a másik születésnapos, Lechner Ödön volt a szecesszió atyja és legnevesebb képviselője. Nevéhez fűződik többek között a budapesti Iparművészeti Múzeum és a Földtani Intézet épületének megépítése. Csodás építményei az Unesco világörökségi várományosi listára is felkerültek. Az épületeken a díszítések gyakran a pécsi Zsolnay gyárban készített kerámiák formájában jelentek meg. szép példa erre a pécsi Vasváry-villa, a mai MTA székház.

Persze nemcsak paloták épültek szecessziós stílusban, hanem templomok is. Jó példa erre a szintén lechner Ödön által tervezett Szent László-templom Budapest X. kerületében vagy a Szegedi Új zsinagóga.

A festészetben is több jeles képviselője van a szecessziónak. A legtöbb szecessziós palota üvegablakait Róth Miksa készítette. csak érdekességként említem meg, hogy a Szegedi Új Zsinagóga ablakai viszont testvére, Róth Manó keze munkáját dícsérik.

Rippl-Rónai József, Gustav Klimt vagy Alfons Mucha festők szintén a szecesszió világlátását követték.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük