Zsuzsanna-nap – február 19

Zsuzsanna-nap, február 19-e a néphit szerint a tavasz közelettének, a természet újjászületésének nevezetes napja: ekkor szólal meg a pacsirta. A Bibliából ismert történet a kertjében fürdőző Zsuzsannáról szintén az újjászületést, a természet közelségét, szeretetét sugallja. Ezért is tisztelik Zsuzsannát a gyümölcsfák védőszentjeként. Zsuzsanna napja számos népi babonát is tartogat.

február 19. Zuszsanna-nap, amikor megszólal a pacsirta

Zsuzsanna-nap – február 19

A Zsuzsanna héber eredetű bibliai név, jelentése: liliom. A 17. századtól kezdve egészen az 1980-as évekig az egyik leggyakoribb magyar női név volt.

Zsuzsanna becéző alakjai: Szüzan, Szüzi, Zsanka, Zsanna, Zsazsa, Zsú, Zsuka, Zsukó, Zsuzsa, Zsuzsácska, Zsuzsanka, Zsuzsánka, Zsuzsi, Zsuzsika, Zsuzsinkó, Zsuzska, Zsuzsó, Zsuzsóka, Zsuzsu, Zuza, Zuzi, Zuzu

Zsuzsanna és a vének története

A Biblia ószövetségi részében olvasható Zsuzsanna és a vének története. Két vénember – akik történetesen épp bírák voltak – meglátták Zsuzsannát a gyönyörű, kívánatos fiatalasszonyt, amint a kertjében fürdött.

Mindkét öregember vágyakozni kezdett a szép asszony iránt. Amikor Zsuzsanna egyedül maradt, a bírák megzsarolták, hogy ha nem lesz az övék, akkor elterjesztik, hogy tetten érték egy ifjúval.

Zsuzsanna nem engedett a zsarolásnak, a bírák pedig megvádolták Zsuzsannát házasságtöréssel. Az akkori törvények értelmében a házasságtörő asszonynak halálbüntetés járt, így Zsuzsannára is halál várt volna.

Egy Dániel nevű ifjú viszont egyesével hallgatta ki a bírákat. A vének eltérően vallottak arról, hogy hol látták együtt Zsuzsannát az ifjúval. Az egyik állítása szerint egy mézgafa, a másik szerint egy tölgyfa alatt enyelegtek a házasságtörők. A hamis vádlók ezzel lebuktak és őket ítélték halálra Zsuzsanna helyett.

A kertjében fürdőző Zsuzsanna az újjászületést, a természet közelségét, szeretetét sugallja. Ezért is tisztelik Zsuzsannát a gyümölcsfák védőszentjeként. Nem csoda hát, hogy gyakran almával a kezében ábrázolják.

Zsuzsanna-nap népi babonái

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napja elviszi a havat, zöldellni kezd a fű. Ezen a napon várták, hogy megszólalnak a pacsirták, jelezve a tavasz közeledtét.

Azt tartották, hogyha alacsonyan repül a pacsirta, akkor még hideg idő várható, de ha magasan száll, akkor közel a jó idő.

Ha nem szólal meg a pacsirta, az azt jelzi, hogy „befagyott a szája”, azaz a hideg idő még tovább tart.


Ilyenkor tartották a Zsuzsanna-napi bálokat, ha még farsangba esett a névnap, min például 2022-ben is. A lányok Zsuzsanna napon harmincháromszor megfésülték a hajukat, a fésűn maradt hajszálak jelezték, mennyire bőséges gabonatermés várható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük