Úrnapi virágdíszítések az országban

Az Úrnapi körmenetek legfőbb kelléke a virág. Úrnapja a pünkösd utáni második vasárnap elnevezése. A katolikus egyházban általános szokás a körmenet és a sok virágdísz. Erre az időre már teljes virágdíszbe öltözik a természet, ezt szimbolizálják a virágszőnyegek, a falusi virágsátrak és a virágokkal díszített oltárak. Tudj meg mindent az úrnapi virágdíszítések titkairól.

Úrnapi körmenet és virágdíszítés

Úrnapi virágdíszítések

Az úrnapja (latinul Festum EucharistiaeSolemnitas Corpus Domini) teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban (például Angliában és Walesben) a húsvéti időt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják virágos körmenetekkel. Különösen híresek a Pest megyei települések virágszőnyegei, pl. Csömör, Budaörs, Ecser. Hívők és külső szemlélők számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújt a sziromtengerben vonuló templomi körmenet látványa.
Az Úrnapja ünnep gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza. Magyarországi megünnepléséről 1292-ből és 1299-ből vannak adatok. Az 1501-es budavári körmeneten részt vett II. Ulászló király is. Nagy tömeg jelenlétében elégették Mohamed jelképes mecsetjét, koporsóját és török katonákat ábrázoló bábukat.
A körmeneten Magyarországon más országoktól eltérően négy stáció van: négy oltárt állítanak, amelyet a pappal és az Oltáriszentséggel végigjárnak a hívek. Az úrnapi körmenetnek saját liturgiája van. A stációknál Evangéliumot olvasnak és a pap az égtájak felé áldást oszt. Ilyenkor azokért is imádkoznak, akiket a négy égtáj felé osztott áldás akaratlanul is elér.
Úrnapi körmenet és virágdíszítés

Az Oltáriszentség úrnapi körbehordozásának a néphagyomány a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapást elűző erőt tulajdonított. Az úrnapi munkaszünetet szigorúan betartották.

Úrnapja időpontjai a következő években:

2017: június 15.
2018: május 31.
2019: június 20.
2020: június 11.
2021: június 3.
2022: június 16.
2023: június 8.
2024: május 30.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük