Tulipán szimbolikája, szimbólumrendszere

A rózsa mellett a tulipán az egyik legkedveltebb virág. Annak ellenére, hogy nálunk csak tavasszal nyílik szinte minden évszakban kapható és nem is aranyárban, mint ahogy a középkorban. Ismerd meg, mit üzen a tulipán, azaz mi a tulipán szimbolikája!

tulipán

Már honfoglaló őseink is ismertek egy pusztai tulipán fajtát, amit tűzvirágnak hívtak. Ez azonban messze áll a ma ismert nemesített tulipán fajtáktól.

Amíg nyugaton a rózsa, az ókori Perzsiában a tulipán szimbolizálta a tökéletes szerelmet. A tulipán volt a jelvénye az Oszmán-dinasztiának, az első szultámról elnevezett Oszmán birodalom uralkodóinak és fővárosuknak, Konstantinápolynak, a mai Isztambulnak. 

A hollandok pár száz éve importálták az Oszmán Birodalomból és annyira megszerették, hogy a tulipán már Hollandia jelképe.

Ugyanakkor sokan magyar virágnak tartják a tulipánt. Hozzánk is oszmán területről érkezett és itt előbb jelent meg, mint Európa nyugati országaiban. Takáts Sándor Rajzok a török világból című munkájában arról olvashatunk, hogy Batthyány Boldizsár kertjeiben korábban volt, mint Bécsben. Eszerint az 1560-as években már megtalálható volt kertjében. Alig száz év elteltével már a parasztkertek és a népdalok kedvelt virága lett.

Bloch Benjaminnak Nádasdy Ferencnéről, Esterházy Anna Júliáról 1644 körül festett arcképén ott látjuk a tulipánt. A nagyasszony asztal mellett áll, amelyen feszület, imakönyv és egy nagy váza áll tele virágokkal.

A 16. század második felében más növénygumókkal és hagymákkal együtt jutott el európai udvarokba.

Tulipán szimbolikája

A tavaszi kertek kedvence a tulipán igen gazdag szín és formavilággal rendelkezik. Nagyon kedvelt virágcsokorba kötve, önállóan, asztaldíszként, mennyasszonyi csokornak… Kellemes, könnyed megjelenésű, sziromlevelei pedig a kerektől a hegyesig minden alakban megtalálhatóak.

A tulipán a magyar népművészeti ábrázolásban is jelentős szerepet kapott. A népi motívum megjelenik a Kalocsa környékén elhíresült kalocsai hímzésben, a székely fakapukon, és a korondi fazekasok edényein is.

Az ősi magyar tulipános ládák valószínűleg kökörcsint ábrázolnak, ezért lehet az, hogy motívumként előbb jelent meg nálunk, mint maga a virág.

Tulipánnal díszítették régen a férjhez menni készülő lányok kelengyés ládáját is, ez volt a tulipános láda, amiben az addig összegyűjtött ágyneműt, ruhát tárolta a lány.

Az európai festészet csokraiban akárcsak a jácint, a tulipán is csak a 16. század végétől jelent meg.

A tulipán mindig az érzelmeket fejezi ki, és a nőiesség ábrázolására is szolgál. A fekete színű közepét gyakran hasonlítják a női nemi szervhez.

Fekete tulipán, mint olyan, nem létezik. Mélysötét lilás árnyalatú viszont van belőle, ami szinte feketének látszik. Ha kék tulipánt látunk, akkor fogjunk gyanút, mert elvileg kék színű sem lehet ez a virág.

Tulipán jelentése, üzenete

 • tökéletes szerető,
 • hírnév,
 • természetesség,
 • játékosság,
 • vidámság,
 • lángoló szív.

A 19. századi székely szerelmi szimbolika jellemzője. A magyar népművészetben a tulipán a liliomot helyettesíti.

 • Fekete tulipán: ritka volta miatt azt mutatja, hogy a megajándékozott személy mindennél drágább nekünk,
 • Rózsaszín tulipán: Higgy nekem, szerelmi vallomás, a szerelem hírnöke.
 • Sárga tulipán: mosolyod olyan, mint a napfény, a féltékenység hordozója,
 • Tarka tulipán: csodálatos szemek,
 • Vörös tulipán: Higgy nekem, szerelmi vallomás, a szerelem hírnöke.

Tulipánok nem csak a festőknek adtak ihletet. Több irodalmi műben is olvashatunk róluk. Mindközül az egyik kedvencem Kányádi Sándor: Néma tulipán című írása.

Keukenhof, a világ legnagyobb tulipánparkja – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük