A torkos csütörtök böjti hagyománya

A torkos csütörtök (vagy zabáló csütörtök) egy érdekes, kissé ironikus elnevezésű népszokás, amely a farsangi időszak végéhez, a nagyböjt kezdetéhez kapcsolódik. Ennek a hagyománynak a gyökerei messzire nyúlnak vissza a magyar történelemben, azonban a rendszerváltás utáni felelevenítésének köszönhetően máig fontos része a hazai kulturális és gasztronómiai életnek.

torkos csütörtöki asztal

A torkos csütörtök eredete és szokása

A szokás eredete a keresztény nagyböjt előtti utolsó nagy lakomához köthető. A hamvazószerda után a húsvétig tartó negyven napos böjti időszak kezdődik, amikor a hús és a zsiradékos ételek fogyasztása tilos. A torkos csütörtök alkalmat adott a családoknak, hogy elhasználják a farsangról megmaradt élelmiszereket, nehogy kárba vesszenek. Egy vidám nap volt, amikor az emberek összegyűltek, hogy együtt egyenek és igyanak.

A szokás gyökerei azonban valószínűleg még mélyebbre, a kereszténységet megelőző pogány időkbe nyúlnak vissza, amikor a tél végét és a tavasz kezdetét lakomákkal ünnepelték, hogy bő termést és jó szerencsét biztosítsanak a következő évre.

A zabáló csütörtök szokásai

  • Lakoma és dözsölés: a nap legfontosabb eleme a gazdag, zsiradékos ételek fogyasztása. Hagyományosan disznóhúsból készült fogásokat, kolbászokat, hurkát, tepertőt és különböző farsangi fánkokat fogyasztottak.
  • Családi és közösségi összejövetelek: egyben a társasági élet fontos eseménye is volt, ahol a családok, barátok összegyültek, hogy közösen zárják le a farsangi mulatságokat.
  • Vallási és spirituális jelentőség: a böjt előtti utolsó lakoma nemcsak testi, hanem lelki felkészülés is volt a nagyböjt időszakára, amikor a hívők visszafogottságot gyakoroltak.

A zabáló csütörtököt más európai országokban is ünneplik a böjt előtti utolsó csütörtökön, tehát még hamvazószerda előtt. Lengyelországban”tłusty czwartek”-nek hívják, Olaszországban giovedì grasso, Németországban Fetter oder Schmotziger Donnerstag a neve.

Magyarországon a hamvazószerda utáni csütörtökre helyezve élesztették újjá, egyes források szerint ennek az oka a gazdaságosság. Azért ezt a napot szemelték, hogy a háztartásban még megmaradt húsételek ne vesszenek kárba, így engedélyezett az elfogyasztásuk ezen a napon.

Modern torkos csütörtök

2006-ban Magyarországon a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére felelevenítették a torkos csütörtök néphagyományát. Tetteék ezt elsősorban aztért, hogy az embereket visszaszoktassák a vendéglőkbe és fellendítsék a vendéglátó helyek forgalmát. Ezen a napon az akcióban részt vevő éttermekben és egyéb vendéglátóipari egységekben féláron fogyaszthatnak a vendégek.

Napjainkban a torkos csütörtök már nemcsak vallási hagyomány, hanem a magyar gasztronómia egyik kedvelt eseménye. Számos étterem országszerte kedvezményes árakkal és különleges menükkel csábítja a vendégeket ezen a napon, így újra életre kel a hagyomány.

A torkos csütörtök tehát több, mint egy nap a dőzsölésre: kulturális és vallási hagyomány, amely összeköti a múltat és a jelent, miközben ízletes ételekkel és közösségi élményekkel ajándékozza meg az embereket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük