Szép Ernő: Esőcsepp

Szép Ernő: Esőcsepp című verse igen rövid, de velős.

Szép Ernő: Esőcsepp

Elkezdett esni és esőt leső
szemem alá pattant egy csepp eső.

Egy cseppet sem haragszom érte, sőt,
köszönöm szépen ezt a csepp esőt.

Amint gurult, behunytam a szemem,
oly rég nem sírtam, édes Istenem.

További olvasnivalók az esőről

Az eső a csapadékok egy olyan formája, amely különálló vízcseppekben, folyékony halmazállapotban hullik a Föld felszínére a felhőkből. Ennek ellenére nem minden esőcsepp éri el a felszínt; némelyik elpárolog, mialatt a száraz levegőtömegen keresztül esik.

Az eső fontos szerepet játszik a víz körforgásában. Ennek során a tengerek és egyéb vizek párolognak, az elpárolgott víz felhőkbe tömörül, majd visszahullik a felszínre, ahonnan a gyakorlatban patakok és folyók segítségével jut vissza a kiindulási helyére.

Az esőcsepp a kialakulásakor gömb alakú. Esés közben a csepp az alján lapítottá válik. Később „ejtőernyő” alakú lesz. Ahogy a mérete 4 mm-nél nagyobbra nő, a csepp nem tud egyben maradni, apró cseppecskékre szakad, és a folyamat kezdődik elölről.

Június 8.-án van Medárt napja, ami egy ősi időjárás jósló nap. A néphagyomány szerint, ha ezen a napon, június 8-án esik, akkor még negyven napig esni fog, és csapadékos, ha nem esik az eső, száraz nyár következik. Csoóri Sándor: Medárdi eső című verset ajánlom a jeles napra.

Radnóti Miklós: Eső után című gyönyörű versét ajánlom szeretettel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük