Számok jelentése 6-10-ig, hozzájuk fűződő babonák

Számok. számok és számok. Valamilyen formában szinte minden percben találkozunk velük így vagy úgy. Jelentés tartamuk elsősorban az egyjegyű számoknak van. A múltkor már átvettük a 0 és 5 közé eső számok jelentését, ideje hát folytatni a sort. Most itt van a számok jelentése 6-10-ig.

számok jelentése

Számok jelentése 6-10-ig

6, hat

A hatos szám az univerzális harmóniát, stabilitást és az egyensúlyt szimbolizálja. Ezt tükrözi a kapcsolata a hatszöggel és Salamon pecsétjével (Dávid csillag), amely a tűz és a víz háromszögeit egyesíti. A Kabbala a szépség és a tökéletes egység számának tekinti. Kínában hosszú életet és égi hatalmat jelent.

A keresztény hagyományban kétértelmű: egyrészt szent, mert az Úr is hat nap alatt teremtette a világot. Másrészt a Jelenések könyve a gonosz számának tekinti és meg is nevezi, hogy a Fenevad száma a 666.

A modern szimbólumrendszerben a kockán hatost dobni győzelmet jelent.

7, hét

A hét a kozmikus rendet jelenti, mivel egyesíti a menny vagy istenség jelentésű hármast és a föld vagy emberiség jelentésű négyes számot. A hét bolygóról valaha azt hitték, hogy az istenség és a természet hatalmát képviselik és uralkodnak a hét napjain.

A zsidó vallásban különösen fontos a hetes szám: a menórának hét ága van, az új év a hetedik hónapban kezdődik, és minden hetedik év Szombat-év.

A keresztény hagyományban a hét a bosszút jelenti, hét főbűn van, hét sarkalatos erény van.

A kínai buddhisták szerint Buddhának hét jelképe (megjelenése) van.

Az ókori Egyiptomban a hetes az örök életet szimbolizálta, hét istene volt a fénynek és hét a sötétségnek.

Az iszlám hét mennyországot ismer (akárcsak a buddhisták és zsidók), hét poklot, hét földet, hét paradicsomi kaput és hét prófétát. A muszlim zarándokoknak hétszer kell megkerülniük a mekkai Kábát. A Kabbalának Necáh (Szilárdság), a hetedik szefira a győzelmet képviseli.

8, nyolc

A négyhez hasonlóan, és mert a föld négyszögét és az ég körét egyesíti, a nyolcas számot az univerzális rend tényezőjének tartják.

Japánban a nyolcas a nagyság száma.

A hindu vallásban az isteneket, például Visnut gyakran ábrázolják nyolc karral. A nyolcas szám szorzatain alapuló mandalák az égi világ földi tükröződését szemléltetik.

Nyolcszögletű a legtöbb keresztény keresztelő medence.

9, kilenc

A három háromszoros szorzata, a kilences szám a három világ, valamint a test, intellektus és a lélek hatalmas erejű megháromszorozódására utal, az örökkévalóságot, a teljességet és a kitartást szimbolizálja.

A kilenc szorzatain alapuló hindu mandalák a világegyetemet jelképezik.

10, tíz

Az istenséget és a lehetőséget képviselő egyest és a nullát kombináló tízes szám a szellemi teljesítményt és az egységhez való visszatérést szimbolizálja. A tízes számrendszerekben a tíz az új kiindulópont, és mivel az összes előző számot tartalmazza, kozmikus számnak számít. Sok kultúrában, többek közt a távol-keletiben, a tökéletesség száma.

A Kabbala Életfáját tíz szefira alkotta, melyek együttesen az egységet képviselték, míg a Málkhút, a tizedik szefira önmagában a gondolatot és a tettet szimbolizálta.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük