Rozmaring szimbólumrendszere

A rozmaring az egyik legősibb gyógynövényünk. Rendkívül gazdag szimbólumrendszere miatt kivételes helyet foglal el a gyógynövények között. A 14. században belőle készült a világ első parfümjének tartott Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize.

rozmaring szimbólumrendszere

Rozmaring szimbólumrendszere

A rozmaring a Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában a száraz, sziklás partvidékeken honos, de Magyarországon is kedvelt fűszer- és gyógynövény. Népies nevei rozmarin és antosfű.

Az emlékezés, odaadás, tisztaság, újjászületés, hűség, a lányok tisztaságának jelképe és szerelemvirág is egyben. Az ókori görögök és rómaiak azt tartották, hogy a rozmaring javítja a memóriát.

Egy ősi mondás szerint “Ahol rozmaring virágzik, ott az asszony az úr a háznál”. Sok helyütt a megbánás szimbólumaként a bírósági tárgyalótermekben a vádlottak padjára helyezték. A magyarság virágai között a rozmaring a rózsa mellett a legkedveltebb szerelmi szimbólum. Népdalokban, parasztfaragásokon és ruhadíszeken is jelen van.

Régen a lakodalmakban a násznép egy színes szalaggal átkötött rozmaring szálat tűzött a ruhájára.

A rozmaringot illatszerként is felhasználták. Az ókorban is a tömjént helyettesítették vele, akinek nem tellett a drága tömjénre, az a tömjénillatú rozmaringgal áldozott az isteneknek. Erős illata miatt hazánkban a halottak ravatalozásánál és temetésénél is használták azokban az időkben, amikor még nem voltak hűtőházak.

Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize

A 14. században hódította meg a világot az Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize, aminek fő alkotóeleme a rozmaring. A szert egy máig ismeretlen alkimista rozmaring és alkohol desztillációjával készítette Károly Róbert magyar király felesége, Piast Erzsébet részére. A királyné köszvényben szenvedett, de folyamatos használata során teljesen felépült betegségéből és élettel teli lett.

Egyes források szerint végtagjait kenegette vele, mások szerint megitta, megint mások szerint fürdővizéhez adta. A királynő varázslatos átalakulásának hála pedig, amint a lengyel király meglátta, rögtön megkérte a 72 éves Erzsébet kezét.

Az Európa szerte híres illóolajos oldatot innentől kezdve köszvényes betegek kezelésére használták, és hajhullás ellen is hatékony szerként tartották számon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük