Páduai Szent Antal napja – június 13

Június 13-án a világ legismertebb és legnépszerűbb szentjére, Páduai Szent Antal emlékezünk. Szinte nincs is olyan templom, ahol ne állna szobra, hogy vigaszt adjon a szegényeknek. Könnyen felismerhető, barna ferences csuhában, karján a kis Jézussal, szabad kezében liliommal ábrázolják.

Páduai Szent Antal templom Padova

Páduai Szent Antal élete

Páduai Szent Antal Lisszabonban született 1195–ben. Nem tévesztendő össze Remete Szent Antallal, akinek január 17-én van a napja.

Páduai Szent Antal az eretnek- és szerzetesmozgalmak századában élt, Szent Domonkos, Aquinói Szent Tamás, Assisi Szent Ferenc kortársa volt. Antal nemesi családból származott, eredetileg Fernando névre keresztelték. 16 éves korában belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé. Védőszentjéül Remete Szent Antalt választotta, tiszteletére vette fel az Antal nevet.

1220-ban átlépett a ferences rendbe, és misszionáriusként Marokkóba indult. Betegsége miatt hamar haza kellett térnie. Hajója azonban viharba került, és Szicília partjaira vetődött. Itt élt egy rövid ideig, és itt vett részt a ferencesek találkozóján, ahol kitűnt szónoki képességeivel.

Ezután Dél-Franciaországban térített és prédikált. 1227-ben tért vissza Észak-Itáliába, ahol térítő prédikátor és tartományfőnök lett. Közben pedig a Bolognai Egyetemen a teológia ferences lektora volt.

1230-ban visszavonult számos hivatalától, és 1231-ben útban Padova felé halt meg, a ma már Padovához tartozó arcellai kolostorban.

Legendái és tisztelete

Legnépszerűbb legendája szerint a szent egy zsidó embert meg akart győzni arról, hogy Krisztus valóban jelen van az oltáriszentségben. Ezért a zsidó szamarát a kehely és az ostya elé vezette. Az állat a szentségek láttán letérdepelt. Így lett a szamár Szent Antal jelvénye.

Rövid élete során rengeteg embert térített meg. Érdemei elismeréséül IX. Gergely pápa alig 10 hónappal halála után szentté avatta. Az egyház közbenjárására a tíz hónap alatt Antal padovai sírjánál rengeteg csoda történt, számtalan kérés és ima talált meghallgatásra. Ezek alapozták meg Szent Antal későbbi közbenjárói hírnevét.

1946-ban egyháztanítóvá nyilvánították.

Páduai Szent Antal a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál.

Attribútumai

  • Gyermek Jézus
  • Kenyér
  • Könyv
  • Liliom

Páduai Szent Antal sírja a padovai Szent Antal-bazilikában található, híres zarándokhely. Ünnepe június 13., a liliomnyílás napja, amely az ártatlanság, a tisztaság virága.

Remete Szent Antal élete

Január 17-én Antal napja van, ami a 4. században az egyiptomi sivatagban remetéskedő Remete Szent Antal (Nagy Szent Antal) ünnepe. A házi állatok védőszentjeként tisztelték. Úgy tartották, hogy az orbánc és más hasonló mérgezéssel járó betegségek gyógyítása Szent Antal napján a leghatásosabb. Az ekkor mondott mondókák megszüntették, megelőzték a bajt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük