Antal napja – január 17

Január 17-én Antal napja van, ami a 4. században az egyiptomi sivatagban remetéskedő Remete Szent Antal (Nagy Szent Antal) ünnepe. A házi állatok védőszentjeként tisztelték. Úgy tartották, hogy az orbánc és más hasonló mérgezéssel járó betegségek gyógyítása Szent Antal napján a leghatásosabb. Az ekkor mondott mondókák megszüntették, megelőzték a bajt. 

Antal napja - január 17 - Szent Antalt a házi álloatok védőszentje

Antal napja – január 17

Az Antal latin eredetű név, a római Antonius nemzetségnévből származik. Jelentése: herceg, fejedelem, uralkodó.

Január 17-én Remete Szent Antal előtt tisztelgünk, aki a 4. században az egyiptomi sivatagban  élt remete életet. Keresztény családban született. Fiatal korában a Máté evangéliumából felovasott idézet hatására változtatta meg életét.

„Ha tökéletes akarsz lenni, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között… Aztán gyere, és kövess engem!”

Antal úgy érezte, hogy követnie kell Jézus parancsát. Eladta a családi birtokot, mindenét a szegényeknek adta és a remetelétet választotta. A sivatagban az ördög többek közt disznó alakjában kísértette.

105 éves korában hallt meg. Sírját csak 561-ben találták meg. Relikviáit előbb Alexandriába, majd Konstantinápolyba (ma Isztambul) vitték.

Művészeti alkotásokon öreg, szakállas, csuklyás férfiként ábrázolják T alakú botra támaszkodva, disznóval, csengővel.

A házi állatok védőszentjeként tisztelik.

A disznóknál előforduló orbánc betegség népies megnevezése, a Szent Antal tüze a sivatagban átélt kísértéseire utal. Az orbánc az emberre átterjedve igen magas lázzal jár.

Úgy tartották, hogy az orbánc és más hasonló mérgezéssel járó betegségek gyógyítása Szent Antal napján a leghatásosabb. Az ekkor mondott mondókák megszüntetik, és megelőzik a bajt.

Egyes helyeken hittek abban is, hogy az orbáncos betegről le lehet venni a tüzet. Ehhez az kellett, hogy a beteg ágyánál három Antal nevű ember elszívjon egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt.

Remete Szent Antal nem tévesztendő össze Páduai (Padovai) Szent Antallal, akinek június 13-án van a napja.

Június 13-án a világ legismertebb és legnépszerűbb szentjére, Páduai Szent Antal emlékezünk. Szinte nincs is olyan templom, ahol ne állna szobra, hogy vigaszt adjon a szegényeknek. Könnyen felismerhető, barna ferences csuhában, karján a kis Jézussal, szabad kezében liliommal ábrázolják.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük