Nagyvárosi szafari Budapesten

Nem, nem elírás a cím. Valóban létezik szafari Budapesten. A főváros XVII. kerületében, a Ferihegyi repülőtér közelében található szántók, rétek, mezők olyan természeti értékeket rejtenek, amelyek országos szinten is ritkaságnak számítanak. Most egy csodálatos videóban bárki átélheti a különleges szafari hangulatot.

Nagyvárosi szafari Budapesten - gyurgyalag

Rákosmente, Budapest XVII. kerülete

Budapest XVII. kerülete (összefoglaló nevén Rákosmente) a Duna bal partján, a főváros keleti részén fekvő városrész. Budapest legnagyobb méretű kerülete, területe 54,82 km², és közel 90 ezer ember otthona, így a főváros hetedik legnépesebb kerülete. A jellegükben eltérő, de egymáshoz mégis szorosan kötődő településrészeket 1950-ben csatolták a fővároshoz a Nagy-Budapest terv részeként.

A kerület természeti értékei közé tartozik a 40 hektáros Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület tele növényritkaságokkal, gazdag madárvilággal, ami Budapest egyik legháborítatlanabb vizes élőhelye. 2012-ben építették ki a 15 állomásos tanösvényt tájékoztató táblákkal. Több védett madárfaj is költ itt rendszeresen, mint pl. barna rétihéja, bölömbika, nádi rigó, vízityúk, megfigyelhető többek közt gyurgyalag, kakukk, vércse, karvaly, vörös vércse és fácán illetve fogoly is sűrűn előfordul, de nyulakat, őzet, rókát is gyakran pillanthatunk meg.

Rákosmente északi határán található a Naplás-tó található, a főváros második legnagyobb természetvédelmi területe, az egyik legértékesebb ökológiai terület. A 150 hektáros területen megcsodálhatjuk a patak menti láprétek sajátos növény- és állatvilágát. A tanösvények mentén pedig amatőr csillagászati megfigyelőpontok is találhatók.

Nagyvárosi szafari Budapesten

A szafari eredeti jelentése: vadászkirándulás nagyvadra Afrika területén. Manapság viszont sokkal tágabban értelmezhető: az adott természeti környezet körbefuvarozással turisták számára  történő bemutatását értjük alatta.

A budapesti szafariról szóló videót a Budapest XVII. kerületében, pontosabban a Rákosmentén forgatták. Rákosmente a maga 54,83 km²-vel a főváros legnagyobb kiterjedésű kerülete.

A sok zöld területtel rendelkező, jó levegőjű kertvárosban több mint 80.000 ember él. A  betelepülők száma folyamatosan nő,köszönhetően annak is, hogy újabb és újabb lakóparkok épülnek.

A lakótelepek mellett sok park, természeti környezettel találkozhatunk. Az itt lakók kedvelt kiránduló helyei gyurgyalagoknak, búbos bankáknak, árva lányhajaknak és további lenyűgöző természeti ritkaságoknak adnak menedéket.

Nagyvárosi szafari videó

Borbély István díjnyertes, egyedülálló képi világú, 3 perces videója érzékletesen mutatja be Rákosmente különleges természeti értékeit.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük