Mikor van húshagyókedd?

A húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja, sok helyen ünneplik karnevállal, felvonulással. Változó dátumú ünnep, a húsvét időpontjától függ a dátuma. Az azonban biztos, hogy február 3. és március 9. közé eső keddi napon van.

tavasz a lakásban

Mi az a húshagyókedd és mikor van?

A keresztény kultúrákban a február hónapunk a böjt első hava, vagyis Böjtelő hava nevet kapta, mert a farsang vége és ezzel a nagyböjt kezdete többnyire erre a hónapba esik. 

A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. Neve is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon megengedett utoljára húst fogyasztani a negyven napos böjt előtt. Ezen a napon véget vetünk a mulatozásnak, befejeződik a báli szezon.

Húshagyó hétfő (bár erről kevesebb szó esik, bizony ilyen is van!) húshagyó kedd, hamvazószerda és torkos csütörtök négy egymás utáni napot jelent.

A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ. A húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni keddi napon tartjuk, azaz a húsvétvasárnap előtti negyvenhetedik nap. Legkorábbi lehetséges dátuma: február 3., a legkésőbbi dátuma pedig március 9 lehet.

A húshagyókedden túl vannak további régies elnevezései is, mint például húshagyat, húsajó, huszjó, húshajó, hushajó, húshagyás, farsangháromnapok, háromnapok, farsang farka, tréfás székely szóval csonthagyat. Szokás még húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek, a kolbász, a szalonna evés felfüggesztésére) néven is illetni.

Ahogy Magyarországon, úgy a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak húshagyókeddhez.

Francia neve Mardi gras, szó szerint „kövér kedd”et jelent. Angol neve Shrove Tuesday (gyóntató kedd), inkább a böjt előtti megtisztulásra utal.

Az Orthodox Egyházban és több keleti katolikus részegyházban szombaton sem böjtölnek, ezért a nagyböjt sokkal korábban, a hamvazószerda előtti második vasárnapon, a húshagyóvasárnapon kezdődik.

Húshagyókeddi szokások

A húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja, sok helyen ekkor fejeződik be a karnevál. A New Orleans-i karnevált Mardi Gras-felvonulásnak is nevezik.

Nagy-Britanniában Pancake Day-nek, azaz Palacsinta Napnak is nevezik. Ennek eredete az 1400-as évekre nyúlik vissza. A nagyböjt előtti utolsó napon a háztartásban található tojás és zsír elfogyasztásának egyik legegyszerűbb módja a palacsinta készítése volt.

Zala megye több falujában, például Reszneken, Csesztregen, Milejszegen húshagyókedden ‘maskurázás’ a szokás. A gyerekek különféle házi készítésű jelmezt – muskurát – öltenek és így járják a falu házait, ahol apró ajándékokat, cukorkát, édességet, pénzt kapnak. Este a felnőttek öltöznek be, függönydarabbal, ronggyal rejtik el az arcukat. A fogadó házaknál igyekeznek kitalálni, kit rejt a ‘maskura’, kérdezgetik, ugratják egymást némi alkoholfogyasztással oldva a hangulatot.

Húshagyókedd Mohácson a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja, a farsangtemetés időpontja. Ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, hogy jelképesen lezárják a farsangot és a telet. Ez a hagyomány a mai napig él Mohácson, ezzel fejeződik be a Busójárás.

Húshagyó kedden – amikor még megengedett a nagy lakoma -, ünnepeljük a Palacsinta világnapját.

Húshagyókedd dátuma 2023 és 2035 között

2023. február 21.

2024. február 13.

2025. március 4.

2026. február 17.

2027. február 9.

2028. február 29.

2029. február 13.

2030. március 5.

2031. február 25.

2032. február 10.

2033. március 1.

2034. február 21.

2035. február 6.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Erika Ortl szerint:

    Nagyon erdekes volt a hushagyokedd tortenete es a infok az idejere. Es a szokasok ezzel kapcsolatban Magyarorszagon s masutt
    is. Koszonom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük