A nemzeti összetartozás napja – a Trianoni Békeszerződés emléknapja

2010 óta június 4-e A nemzeti összetartozás napja. A magyar nemzet összefogásának ünnepe 1920. június 4-ére emlékezik, amikor a Párizs melletti kastélyban aláírták a trianoni békeszerződést, ami meghatározta a következő évszázad magyar történelmét. 

A nemzeti összetartozás napja

A nemzeti összetartozás napja – a 2010. évi XLV. törvénybe foglalt hivatalos nevén: Nemzeti Összetartozás Napja – az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezik. A törvényt 2010. május 31-én iktatatta törvénybe az Országgyűlés Kövér László (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) kezdeményezésére.

A törvény kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Sólyom László köztársasági elnök 2010. június 3-án írta alá a törvényt, így ez a 90. évfordulón, 2010. június 4-én hatályba is lépett.

Az első világháborút lezáró békerendszer alapján az akkori Magyarország népessége öt, a mai állapot szerint nyolc államban találta magát, és vele együtt történelmi és kulturális emlékhelyeinek nagy részét is:

300 ezer került Ausztriához,
3,5 millió Csehszlovákiához,
5,3 millió Romániához,
4,1 millió Jugoszláviához (beleértve Horvát–Szlavónország 2,6 millió lakosát).
Magyarországon az összmagyarság alig kétharmada, 7,6 millió fő maradt.

Románia 102 724 négyzetkilométernyi területet kapott, amely nagyobb terület, mint a mai magyar állam területe, a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz 20 913 km2 került, Horvátországgal együtt 62 ezer. Csehszlovákia 61 661 km2-rel, Ausztria 3967 km2-rel gyarapodott. Lengyelország 519 km2-t, Olaszország pedig Fiumével 18 km2-t kapott. – olvashatjuk a Wikipédiában.

Szelmenc, a kettévágott falu története is jól mutatja az íróasztal mellett hozott döntések igazságtalanságait. Szelmenc lakói többségében magyar ajkúak, területileg még is két másik országhoz tartoznak. A falu fő utcájának egyik fele Szlovákia, míg a másik fele Ukrajna része.

“A szelmenci székelykapu Sátoraljaújhelytől 50 kilométerre, egy magyarok lakta ikerfalut (Kisszelmenc (ma Ukrajna) és Nagyszelmenc (ma Szlovákia)) elválasztó ukrán-szlovák határátkelőnél áll. A székelykapu egyik fele Szlovákiában található, a másik fele pedig 8 méterrel odébb, Ukrajnában.” – írta Kiss P. Dóra a fotó mellé.

Trianonról és a történelem áldozatairól neves költők, írók emlékeztek meg, sőt még egy rockopera is készült.

Szerte az országban sok helyen találunk Trianon emlékművet és Várpalotán, valamint Csepelen Trianon múzeumot is találunk.

Trianon rockopera

https://youtu.be/Y92WXY-2R7Y

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük