Melengető téli fűszerek a konyhából

Az illatos téli fűszerek nemcsak ételízesítésre és hangulatjavításra kiválóak, hanem gyógyhatásuk miatt is ajánlott fogyasztani őket. Összeszedtem a melengető téli fűszerek legjobbjait, amelyeket érdemes bevetni a hideg téli napokon az egészségünk érdekében. Hálás lesz értük az immunnrendszerünk.

tea pohárban melengető téli fűszerekkel

Melengető téli fűszerek a konyhából

Csillagánizs

A csillagánizs termése sugaras szirmú virághoz hasonlít, benne fényes, barna magokkal. Emésztési és gyomorpanaszok enyhítésére alkalmas, emellett köptető és baktériumölő.

Mivel igen dekoratív, díszíthetünk vele salátákat, hidegtálakat, húsételeket.

Édeskömény

Az édeskömény magja hasonlít a köményre, de annál nagyobb és édes, ánizsos ízű. Szélhajtó, szélgörcsoldó, megszünteti a puffadást és köhögéscsillapításra is jó.

Gyümölcsös ételek, édességek, mezeskalácsok, főzelékek, saláták, szószok ízesítője lehet. Kiválóan édesíti a teákat.

Fahéj

A fahéj az egyik legjellegzetesebb karácsonyi fűszer. Fokozza a vérbőséget, görcsoldó és gombaellenes hatású. Kiváló gyulladáscsökkentő, és a megfázás tüneteit is segíthet legyőzni. A vércukorszint normál szinten tartásához is hozzájárul.

Édeskés íze jól illik tortákhoz, desszertekhez, a mézeskalács-fűszerkeverék egyik alapösszetevője. Az ázsiai konyhában rizses és húsos ételekhez is használják.

Gyömbér

Az Ázsiában őshonos gyömbér gyöktörzsét használjuk. Segíti az emésztést, hányinger-csillapító hatása miatt utazási betegség ellen is alkalmazható. Megfázás elleni és hurutoldó főzetek hatékony alkotórésze.

A friss, édeskés, kicsit csípős ízű fűszer húslevesekhez, gyümölcsös ételekhez, süteményekhez, üdítőkbe és teába illik.

Kardamon

A kardamon magok szétrágáskor átható kámforízűek, majd kesernyés ízt hagynak a szájban. Emésztési zavarok és étvágytalanság esetén alkalmazhatjuk.

Az arabok a kávé ízesítésére használják. Nálnk elsősorban sütemények, mézeskalácsok, marcipán ízesítője, de húsokhoz is keverhetjük.

Koriander

A koriander édeskés, borsos, narancshéjra emlékeztető enyhe fűszer. Fokozza a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító és görcsoldó.

Apró magjait édes és sós ételekhez egyaránt használhatjuk.

Szegfűszeg

A szegfűszeg jellegzetesen zamatos, kissé csípős ízű fűszerhez a még ki nem nyílott bimbókat szárítják ki. Baktérium és gombaellenes, illetve fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Antibakteriális tulajdonságairól ismert, enyhíti a torokfájást, mérsékli a szárazköhögést. Emellett hatásos gyulladáscsökkentő is.

Szétrágcsálva elveszi a kellemetlen szájszagot. Ugyanígy használható dohányzásról való leszokáshoz. Ha nagyon kívánjuk a cigarettát, egyszerűen csak rágjunk szét egy szegfűszeget.

Pikáns mártásokhoz, kompótokhoz, húspácokhoz, mézeskalácshoz, forralt borhoz, süteményekhez használjuk.

Kurkuma

A sokoldalú keleti gyógynövény tele van flavonoidokkal, csökkenti a gyulladásokat, serkenti az immunrendszer működését és vírusölő tulajdonságokkal is bír.

Cayenne-bors

Erős antioxidáns hatásáról ismert a pikáns csiliőrlemény, ami természetes fájdalomcsillpítóként és gyulludáscsökkentőként is működik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük