Érdekes tények a pörgettyűs játékok eredetéről

A búgócsiga az egyik legrégebbi és leglenyűgözőbb pörgettyűs játék. Senki sem tudja igazán, hogy ki volt a felfedezője. De a különböző kultúrákban a hasonló tárgyak létezésének bizonyítékai egy dologról beszélnek, hogy az elődeink is megpróbálták a kicsiket fejleszteni és eszközt is adtak nekik ehhez. A változatos hagyományok, kultúrák és anyagok a pörgettyűs játékok fajtáinak sokszínűségéhez vezettek.

pörgettyűs játékok

Pörgettyűs játékok: utazás a múltból a jelenbe 

Az első pörgettyűs játékokat egy gyors görgetés indította akcióba az ujjak között és versenyeken használták ezeket. Az ilyen bajnokságok különösen népszerűek voltak az ókori Görögországban, és sok résztvevőt gyűjtöttek össze. A XVIII. századtól kezdve a pörgettyűs játékok a nagy európai országok gyermekeinek kedvenceivé váltak. Amerikában a népszerűségük a XIX. században jött el, és ez volt azon időszak, amikor megszerezték a ma ismert formájukat. Ehhez járult hozzá a játékgyártás híres német mesterének, Lorenz Bolznak a munkássága is. Az ő ötlete abból a vágyból fakadt, hogy egy kis tárgyat hozzon létre, ami egyformán szórakoztató és biztonságos. Az eredmény sok pozitív visszajelzést kapott, aminek köszönhetően a tehetséges kézműves szabadalmaztatta az ötletét, ami sok évtized után is nagyon népszerű. 

De további finomításra volt szükség, így Lorenz mentora, Peter Bolz vette át az irányítást. A saját hangját használta a pörgettyűs játék meghajtására és különleges nyílásokat készített abban. A levegő nagy sebességgel haladt át az eszközön, ami egy különleges hang benyomását keltette. 

Hogy néznek ki a modern modellek?

A pörgettyűs játékok sokáig kizárólag fából készültek. De a műanyag feltalálása véget vetett ennek. Ez lehetővé tette az olyan termékek gyártását, amelyeknek az ára sokkal alacsonyabb lett. A primitív modelleket felváltották a speciális fény- és zenei effektusokkal büszkélkedhető változatok. Ezek a kreatív kialakítású játékok hosszú időre lekötik a gyermekeket és lehetővé teszik számukra a szükséges készségek kialakítását és fejlesztését, beleértve a koordinációt, a koncentrációt, a türelmet és az összpontosítást.

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük