Lótuszvirág videó – Lótuszos tó a Szegedi Füvészkertben

A Dél-, és Délkelet-Ázsiában honos indiai lótusz a keleti kultúrák kedvelt növénye, a buddhizmus szimbóluma. A tisztaság, a felvilágosodás, a megújulás és újjászületés jelképeként tisztelik szerte a világon. A buddhizmus terjedésével szubtrópusi és forróégövi területekre és Ausztrália észak-keleti részére is eljutott. Nézd meg a lótuszvirág videót!

Lótuszvirág videó

A lótuszvirág nem azonos a tavirózsával. Bár mindkettő csodálatos vízinövény, de jelentős látható különbségek vannak köztük. A tavirózsák (Nymphaea) levelei és virágai a víz felszínén helyezkednek el, míg a lótusz (Nelumbo) levelei kiemelkednek a vízből.

Ugyancsak nem keverendő össze a Bengáliában őshonos indiai vörös tündérrózsával, amiket a Hévízi-tóban találunk. Az indiai tündérrózsa hosszúvirágú alfaját (Nymphaea rubra var. longiflora) Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára honosította meg 1898-ban. A késő éjjel nyíló ciklámenpiros virágok 5-7 centiméterre emelkednek a víz fölé. Igen rövid életűek, a következő nap délelőtti óráiban már be is csukódnak.

A lótusz hosszú kocsányon álló virágai még a kékes-zöld színű, pajzs-alakú leveleket is túlszárnyalják. A tavirózsák színválasztéka széles spektrumú, ezzel szemben az indiai lótuszt csak sötét rózsaszín és a kevésbé elterjedt fehér színben csodálhatjuk. Az akár ember magasságúra növő lótuszvirágok kellemes illatúak.

Csodálatos lótuszokban gyönyörködhetünk például a Fejér megyei Rétimajorban.

Magyarországon a Szegedi Füvészkertben láthatunk legnagyobb mennyiségben lótuszvirágokat, ez egyben Közép-Európa legnagyobb lótusz állománya. A Lótuszos tóban 1932-es betelepítésük óta folyamatosan jelen vannak lótuszvirágok, a tó vizének felét birtokolják. Július közepétől augusztus közepéig több száz virág nyílásában gyönyörködhetünk. A csúcsvirágzáshoz kapcsolódóan Lótusz napokat is rendeznek.

Lótuszvirág videó – Lótuszos tó a Szegedi Füvészkertben

https://youtu.be/R0STnHJihoc

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük