Liliom szimbólumrendszere

A sokak által a virágok királynőjének tartott liliom a legrégebben termesztett kerti virág. A szivárvány minden színében pompázik, vágott virágként is igen népszerű, gyakori virága az esküvői csokroknak. A liliom szimbólumrendszere szerte ágazó, többféle jelentés tartalommal bír.  

fehér liliom

Liliom legendái

A liliom sok kultúrában a tisztaság, a tökéletesség, a könyörületesség és a fenség szimbóluma. Fallikus formájú bibéje miatt valaha a fény és a férfielv jelképe volt.

A görög-római mitológiában Hérának (Junónak) és Artemisznek (Diananak) szentelték: ez előbbinek állítólag a tejéből fakadt, az utóbbinak a szüzességét jelképezte.

A keresztény hagyomány szerint a bűnbánó könnyekből fakadt, amelyeket Éva akkor ejtett, amikor elhagyta az Édenkertet.

Az északi germán legendában egy angyal liliomszállal ajándékozta meg I. Klodvig frank királyt, amikor áttért a keresztény hitre. A keresztény érzelmű francia királyok ezért 1197 táján családi címerükbe iktatták a fehér liliomot, amely idővel a Bourbon-ház fő jelképévé vált.

A liliom különösen fehér színben a szűziesség, a szentek jelképe. A fehér liliom (L. candidum) már egyiptomi síremlékeken is látható. A Biblia is több helyen említi. Az egyetlen virág, amit Krisztus nevén nevez az Újszövetségben, ezért már nagyon korán népszerűvé vált. V. Pál pápa 1618-ban szabályozta művészi felhasználását, Máriához és a szentekhez tartozik a kiváltságot jelképezve.

Árpád-házi Szent Margit és a liliomok épp annyira összenőttek, mint nagynénje Árpád-házi Szent Erzsébet és a rózsák. A Margitsziget névadója szűzies életet élt, nem véletlen, hogy az ártatlanságot jelképező liliommal ábrázolják.

Árpád-házi Szent Margit és a liliomok

Liliom szimbólumrendszere – többértelmű szimbólum

A liliom karrierje Európában a görög liliommal kezdődött, majd elterjedtek az amerikai, ázsiai fajok is. A ma legismertebb ázsiai fajokat a 17.-18. században fedezték fel holland és angol kutatók, akiknek köszönhetően fellendült a liliom népszerűsége. Magyarországon főleg a vad és félvad, botanikai liliomfajok hagymatermesztése terjed el.

A liliom a középkorban fontos szimbólummá vált: egyrészt uralkodóházak címerének dísze (Bourbon-ház, Anjou-ház) lett, másrészt zászlókon leggyakrabban előforduló virág.

Szimbolikája némiképp ellentmondásos, ugyanis egyfelöl a tisztaság, az ártatlanság, a szűziesség jelképe, másfelöl pedig a nemzés szimbóluma.

Szenteket gyakran ábárzolnak liliommal, ugyanakkor liliomot adtak régen a fiatal lányoknak, asszonyoknak is, mert hangsúlyos bibéje a termékenységre utal. A néphagyomány szerint a liliom fiú gyermeket hoz a házba.

A keresztény ikonográfiában a liliom leggyakrabban Máriához kapcsolódik és általa Gabriel arkangyalhoz, aki rendszerint liliomot tart a kezében az Angyali üdvözletet ábrázoló képeken. Mária szüzességét szimbolizálja, de néha Józsefet is festik bimbózó liliomszállal.

A liliom szára Mária elméjét jelképezi, a levelek alázatát, a fehér szirmok szüzességét, az illat az isteni természetét. Minden szűzi szentnek a liliom lett az emblémája. A világ felett ítélkező Krisztust néha liliommal ábrázolják: ebben az esetben a virág könyörületességet jelent.

A liliom és a kard az ártatlant és a bűnöst szimbolizálja.

A háromszirmú liliom a Szentháromságot, a hit, a remény és a szeretet hármas erényét jelképezi.

A rómaiak Junónak szentelték, számukra a reménység szimbóluma és a trónörökös jele volt. A régi római pénzeken spes populi Romani felirattal liliom díszlett. A kereszténység a zsidóktól vette át, mint a tisztaság és ártatlanság jelképét.

Ázsiai kultúrákban azt tartották, hogy a liliom segít a bajokat elfelejteni, a démonokat és kísérteteket elűzi.
A liliom a bibéje miatt a nemzés szimbóluma is, a francia királyok a faj fennmaradása miatt választották. Erős, fűszeres bódító illata a szellem és az érzékek együttesét, ellentétét is jelezheti.

Liliom színeinek jelentése, üzenete

Liliom üzenete: gazdagság, büszkeség, ártatlanság, tisztaság, bódulat,

Kék: titkos hódolódtól,

Narancs: gyűlölet,

Sárga: hamis és gyöngéd.

Fehér: ártatlanság, tisztaság, szüzesség, méltóság, fenség, remény, Isteni veled lenni.

Liliom az irodalomban

A liliom a magyar és a világirodalom több jeles képviselőjét is megihlette. Szigligeti Ede Liliomfi című műve és Molnár Ferenc 1909-ben bemutatott Liliomja népszerű színdarabjaink.

Honoré de Balzac A völgy lilioma, Robert Merle pedig Liliom és bíbor címmel írt regényt.

A Jókai Mór műveiből írt forgatókönyveivel ismertté vált Erdődy János A Vörös Liliom városa címmel írt könyvet Firenzéről, ahol Anatole France A vörös liliom című regénye játszódik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük