Kötelező olvasmányok kvíz

Magyarországon az iskolákban a tanulóknak kötelező olvasmányokat írnak elő, amelyek részei a tantervnek és segítik az irodalmi és nyelvi fejlesztést. Ezek az olvasmányok iskolatípusonként és évfolyamonként változnak, de mindenhol néhány klasszikus magyar irodalmi művel és külföldi irodalmi alkotással is találkozhatnak a diákok. Most a kötelező olvasmányok kvízzel tesztelheted, mennyire vagy képben, mennyit tudsz az iskolai olvasmányokról.

iskola

Kötelező olvasmányok a magyar iskolákban

A kötelező olvasmányok gyakran tartalmazzák a következőket:

Általános iskolákban

1-4. évfolyam: Általában kisebb terjedelmű mesék, mondák, versek és gyermekirodalmi művek.

5-8. évfolyam: Gyakran tartalmazza a magyar irodalom kisebb klasszikusait, például Wass Albert, Szabó Magda, vagy Külföldi regények esetén például Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai vagy Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg.

Középiskolákban (általános és szakgimnáziumok):

9-10. évfolyam: Többek között megjelenhetnek klasszikus magyar szerzők művei, mint például Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, vagy a 20. századi irodalom képviselői, mint Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula. Külföldi szerzők közül gyakran tanulmányoznak William Shakespeare, George Orwell vagy J. D. Salinger műveit.

11-12. évfolyam: Ebben az évfolyamon általában nagyobb irodalmi alkotásokat tanulnak, mint például Madách Imre: Az ember tragédiája, vagy William Golding: A legyek ura.

Fontos megjegyezni, hogy az olvasmányok kiválasztása az iskolák és az oktatási hatóságok hatáskörébe tartozik, és változhat az évek során. Ezenkívül vannak olyan kötelező olvasmányok is, amelyek szerepelhetnek a központi érettségi vizsga követelményeiben, és ezek általánosan az országos tanterv részét képezik. Az érettségihez szükséges kötelező olvasmányok listáját általában az Oktatási Hivatal vagy más illetékes hatóságok határozzák meg.

Kvíz a kötelező olvasmányokról

Testtelt a tudásod, hogy mennyire vagy képben az iskolai olvasányok témakörben!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük