József Attila: Kertész leszek – videó

Ha már elpusztul a világ, legyen a sírjára virág… Nem túl vidám gondolat. Ennek ellenére József Attila Kertész leszek című megzenésített verse Koncz Zsuzsa tolmácsolásában tele van hittel, reménnyel, optimizmussal. A videóban látható csodálatos virágok pedig csak erősítik a pozitív érzést.

harangvirág

József Attila: Kertész leszek

Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton –
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

1925. máj.

Kertész leszek – videó

1975-ben jelent meg Koncz Zsuzsa első verslemeze Kertész leszek címmel, melyen kizárólag magyar költők verseire komponált dalok hallhatók. A lemez a Jelbeszéd című dal betiltását és a Bródy János ellen folyt rendői eljárást, majd bírósági ítéletet követőn született. Volt benne dac: „ha Bródy nem felel meg a rendszernek, tessék Arany és József Attila”. 

Örök érvényű gondolatok!

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton –
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

További dalok Koncz Zsuzsa nagyszerű előadásában

Ne vágj ki minden fát! címmel 1975-ben jelent meg Koncz Zsuzsa nyolcadik magyar nyelvű nagylememeze. A lemez címadó dalának szövegét Bródy János írta, zenéjét pedig Szörényi Levente szerezte.

Mióta az eszemet tudom, szeretem Bródy János szövegeit. Önmagukban, zene nélkül, versként is megállják a helyüket. Zene és az előadó csodálatos hangja aztán rátesz még egy lapáttal. Rengeteg csodálatos tulipános fotóm van, így adta magát, hogy Bródy János: Hej, tulipán, tulipán című dalából készítsek egy videót az idei Föld napjára. A dalt a fantasztikus Koncz Zsuzsa adja elő.

Felfoghatatlan, ami a szomszédunkban történik. Nincsenek rá szavak… Csak Koncz Zsuzsa szavait tudom idézni: “Békét és reménységet békét a világnak Békét és reménységet az ember ennyit csak kívánhat Békét adj, Uram, kérlek A háborgó szíveknek Békét és reménységet minden ártatlan gyereknek.” Nézd meg videón Koncz Zsuzsa: Békét és reménységet dalát, reményeim szerint a közös fohász segít!

A Nemzeti dal Petőfi Sándor legismertebb költeménye, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc máig ható üzenete és a magyar hazafias költészet kiemelkedő alkotása. A vershez társítjuk többek közt a Nemzeti Múzeumot és a magyar kokárdát is. 

Kányádi Sándor szép áprilisi versét Koncz Zsuzsa zenés tolmácsolásában is meghallgathatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük