Kányádi Sándor: Jön az ősz

Nemcsak, hogy jön. Már itt is van az ősz. Szeptember 1-én beköszöntött a meteorológiai ősz. Elkezdődik az iskola, a lombhullató növények levelei sárgára színezik a tájat és lehűl az idő. Kányádi Sándor: Jön az ősz című versével köszöntöm harmadik évszakunkat.

Kányádi Sándor: Jön az ősz

Mikor kezdődik az ősz?

Az ősz a mérsékelt öv egyik, a nyarat követő évszaka. Trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon nem létezik. Fő jellemzője a napfényes órák rövidülése, az egyre korábbi napnyugta és a lombhullató fák lombjának zöldről sárgává-pirossá színeződése, majd lehullása.

Meteorológiai szempontól, a naptárt követve szeptember 1-én kezdődik az ősz. Csillagászati szempontból azonban később, az őszi nap-éj egyenlőség idejétől, szeptember 21-től beszélhetünk őszről.

Az ősz az idén is sok biztos jellel köszöntött ránk.

A gólyák tovarepültek, a fecskék és a daruk már készülődnek a nagy útra. Lassan hullik a mogyoró és a dió. A szőlő érik, a levele is színesedik. A nappalok rekord sebességgel rövidülnek. Kinyíltak az őszirózsák…

Hiába élvezhetjük ilyenkor az egész éves kerti munkánk eredményét, azért az ősz mégis csak az elmúlás jelképe. Megpróbálhatunk hadakozni az idővel, de ez is csak egy szélmalomharc lenne. Legjobb, ha örülünk az ősz szépségeinek, a természet csodálatos színeinek.

Nézzük az ősznek is jó, pozitív oldalát. Élvezettel betakaríthatjuk a termést, leszedhetjük a gyümölcsöket. Nem biztos, hogy a legszebbek, nem is feltétlenül olyanok, mint amilyennek elképzeltük. Azért megszépíti, zamatosabbá teszi őket a tudat, hogy megdolgoztunk értük! Használjuk ki a napsütésés órákat, hogy minél inkább feltöltekezünk, mielőtt még beköszönt a hosszú tél.

És persze jöjjön a beígért kis versike.

Kányádi Sándor: Jön az ősz

Jön már az ismerős,
széllábú, deres ősz.
Sepreget, kotorász,
meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük