Nyerj belépőjegyet a tavaszi kaktuszkiállításra!

Ismét megrendezésre kerül a Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár. Az ELTE Füvészkertben 2022. május 27-29 között rendezett kiállítás középpontjában mexikó csodái, a Echinocactus grusonii-k lesznek, amelyeket tréfásan anyósülésnek is hívnak. Egy egyszerű válasszal most a belépőjegyed is megnyerheted!

Echinocactus grusonii, gömbkaktusz

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Mexikó középső részén magas sziklák elérhetetlen hegyoldalában óriás aranyszínű gömbök tűnnek fel, közelebbről szemlélve tövisesek, melyek szinte mérges óriás sünökre emlékeztető növények. Ezek nem mások, mint Mexikó endemikus kisnemzetségének óriás testű képviselői az Echinocactus grusonii-k. Több népies névvel is elláttak a kaktuszkedvelők; hívjuk őket Anyós ülésnek vagy Arany gömbkaktusznak egyaránt. Az előbbi egy kicsit vicces, az utóbbi pedig valóban találó elnevezés, ámbár néhány kaktusz tulajdonos a kevéssé kedvelt Anyósát biztosan szívesen vendégül látná egy – egy díszes példány tetejére ültetve…..

Kiállításunkon a közönség elé tárjuk  Mexikó egyik legmutatósabb, de kevés fajszámú,  igen dekoratív nemzetségét az Echinocactusok-ét, magyarán a Sünkaktuszokat. Megcsodálhatják az Echinocactus grusonni példányok változatos tövisezettségű kertészeti változatait, melyeket a Kanári – szigeteken szabadföldben termesztenek az európai kaktuszkertészetek részére. Méretük a focilabda nagyságtól a méteres átmérőjű hordó nagyságig lehetséges, e mellett bemutatjuk ezen fajok két kis testvérét a kékes bőrszínű rózsaszín virágú  Echinocactus horizonthalianus egyedeket ugyancsak változatos formákban , az Echinocactus texensis lapított gömb formájú példányait, az óriásokat pedig a nemzetség egy további faja az Echinocactus platyacanthus képviseli, de megjelenik egy valóban sünszerű növény is az Echinocactus ingens is.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsiák!

Aki kedvet kap a növények tartásához a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várjuk.

A kiállítás május 27. és 29. között az ELTE Füvészkertjében tekinthető meg naponta 9-17 óráig.

www.kaktuszgyujtok.hu

Nyerj belépőjegyet a tavaszi kaktuszkiállításra!

A feltett kérdésre helyesen válaszolók között 2 db páros belépőjegyet sorsolok ki. A játék 2022. május 22-án 23.59-kor zárul. A nyerteseket az általuk megadott email címen értesítem és nevüket itt a Viragotegymosolyert.hu oldalon is megjelenítem.

Sok szerencsét és jó szórakozást kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük