Június 29: Péter-Pál napja

Péter-Pál napja, június 29-e az aratás ünnepe, a kalászosok levágásának kezdő napja. A hagyomány szerint ekkor szakad meg a búza töve, ezen a napon kezdődik a betakarítás.

Péter-Pál napja az aratás kezdete

Péter-Pál napja

Június 29-e a hagyomány szerinti az aratás kezdete. Hagyományosan ekkor kezdték meg a legkorábban érő kalászosok betakarítását. Szent Iván napján, június 24-én kalászszemlét tartottak, hogy megállapítsák, megszakadt-e a búza töve, kezdi-e már hányni a kalászát, vagyis megérett-e már a vágásra.

Az aratást rendszerint a rozzsal kezdik, majd követi a búza, végére pedig a zab marad.

Június 29-ét egyes vidékeken dologtiltó napnak tartották, ezért csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát.

Ki volt Péter és Pál?

Péter és Pál Jézus tanítványai voltak. Péter apostol Róma első püspöke volt (az első pápa), a katolikus hagyomány szerint Jézus neki adta a mennyország kulcsait. Pál apostolnak a katolikus vallás elterjesztésében volt kiemelkedő szerepe. Névnapjuk azért van június 29-én, mert mindkettőjüket ezen a napon végezték ki i.sz. 67-ben Rómában.

Péter-Pál napi hiedelmek és szokások

Szokás volt, hogy az aratók fohásszal kezdik a napot. Egyes területeken Péter-Pál napján nem lehet dolgozni és gyümölcsöt enni.
A Csallóközben Péter-Pál napjához fűződik az a hiedelem, hogy az a leány vagy legény, aki először hallja meg a harangszót, még abban az évben megházasodik.
Ezen a napon a halászok is ünnepeltek, akik Pétert védőszentjükként tisztelték. Halvacsorát is rendeztek a tiszteletére.

Az aratás végeztével kezdődik meg az aratóünnep. Az új búzából készült első kenyeret augusztus 20-ra, az új kenyér ünnepére sütik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük