József Attila: Óh, szív! Nyugodj! – videón is

József Attila Óh, szív! Nyugodj! című verse nem tartozik a legismertebb József Attila versek közé. Sokan csak akkor fedezték fel maguknak, amikor Agnes Vanilla előadásában, megzenésítve hallották. Most el is olvashatod és meg is hallgathatod.

József Attila: Óh, szív! Nyugodj!

József Attila: Óh, szív! Nyugodj!

Fegyverben réved fönn a téli ég,
kemény a menny és vándor a vidék,
halkul a hó, megáll az elmenő,
lehellete a lobbant keszkenő.

Hol is vagyok? Egy szalmaszál nagyon
helyezkedik a csontozott uton;
kis, száraz nemzet; izgágán szuszog,
zuzódik, zizzen, izzad és buzog.

De fönn a hegyen ágyat bont a köd,
mint egykor melléd: mellé leülök.
Bajos szél jaját csendben hallgatom,
csak hulló hajam repes vállamon.

Óh szív! nyugodj! Vad boróka hegyén
szerelem szólal, incseleg felém,
pirkadó madár, karcsu, koronás,
de áttetsző, mint minden látomás.

Agnes Vanilla Óh szív! Nyugodj

További József Attila versek videón

Ha már elpusztul a világ, legyen a sírjára virág… Nem túl vidám gondolat. Ennek ellenére József Attila Kertész leszek című megzenésített verse Koncz Zsuzsa tolmácsolásában tele van hittel, reménnyel, optimizmussal. A videóban látható csodálatos virágok pedig csak erősítik a pozitív érzést.

Nagy dolgokra csak tiszta szívű emberek képesek. Hamisul írni nem lehet, ahogy verset mondani sem. Azonnal kibujik a szög a zsákból, ha nem szívből szólnak a szavak. Bár nem tudok spanyolul, de számomra az egyik legnagyobb költőnk, József Attila: Tiszta szívvel című verse Antonio Banderas tolmácsolásában spanyolul is hitelesnek tűnik.

Jó pár évvel ezelőtt láttam a Madách Színházban az Én, József Attila című előadást, ami igen nagy hatást gyakorolt rám. A József Attila szerelmei alcímet viselő musicalből jobban megismerhetjük a fiatalon elhunyt zseniális költőn életét és munkásságát. A megzenésített és dalban elmondott versek még hatásosabbak, ami jó rendezésnek és színészi játékoknak is köszönhető. Nézd meg most videón, aztán válts jegyet az előadásra, mert élőben még katartikusabb élmény!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük