József Attila: Tiszta szívvel című verse spanyolul

Nagy dolgokra csak tiszta szívű emberek képesek. Hamisul írni nem lehet, ahogy verset mondani sem. Azonnal kibujik a szög a zsákból, ha nem szívből szólnak a szavak. Bár nem tudok spanyolul, de számomra az egyik legnagyobb költőnk, József Attila: Tiszta szívvel című verse Antonio Banderas tolmácsolásában spanyolul is hitelesnek tűnik.

A költészet napjára, amit Jószef Attila születésnapján tartunk, egy József Attila verset hoztam olvasni és meghallgatni spanyolul.

Teljesen ledöbbenten, amikor meghallottam a magyar verset spanyolul a híres színész, Antonio Banderas előadásában. Biztos vagyon benne, hogy a végeredményt azért érzem ilyen átütőnek, mert ismerem és szeretem a hányatott sorsú József Attila versét.

Emlékeztetőül mutatom a vers szövegét.

József Attila: Tiszta szívvel

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.

Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.

Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.

Elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek
s halált hozó fű terem
gyönyörűszép szívemen.

József Attila verse spanyolul

Igazán régi a felvétel, de a pocsék minősége mit sem von le az értékéből. A neves színész olyan átéléssel adja elő és olyan szívhez szóló a ritmusa, hogy talán ha nem tudtam volna előre, melyik verset fogom hallani, akkor is kitaláltam volna.

Szerintem igazi katartikus élmény.

https://youtu.be/QQ0kY0WNn2E

További József Attila versek

1932-ben írta József Attila: A hetedik című versét, ami az „E világon ha ütsz tanyát, hétszer szűljön meg az anyád! Egyszer szűljön égő házban, egyszer jeges áradásban” sorokkal kezdődik.

2010 óta június 4-e A nemzeti összetartozás napja, a Trianoni Békeszerződés Emléknapja. Ezen a napon 1920. június 4-ére emlékezünk, amikor a Párizs melletti kastélyban aláírták a trianoni békeszerződést, ami meghatározta a magyar történelmet. Emlékezésül József Attila: NEM! NEM! SOHA! című versét ajánlom figyelmedbe.

József Attila Óh, szív! Nyugodj! című verse nem tartozik a legismertebb József Attila versek közé. Sokan csak akkor fedezték fel maguknak, amikor Agnes Vanilla előadásában, megzenésítve hallották. Most el is olvashatod és meg is hallgathatod.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük