Így kezdj el jógázni! – tanácsok kezdő jógázóknak

Előző bejegyzéseimben szót ejtettem már a jóga gyógyító erejéről, főbb alapelveiről és az alapvető jógapózokról. Ideje, hogy tanácsokkal segítsem a jóga elkezdését. Így kezdj el jógázni!

jóga szőnyegen jógázó nő

A jóga nélkülözhetetlen alapelvei az eredményességhez

Fontos megérteni, hogy a jóga nem ámulatba ejtő gyakorlatokból áll, a cél egyáltalán nem az, hogy a lábunkat egyszer majd a nyakunk köré tudjuk tekerni. Jógával testi és szellemi erősödés és egészség érhető el.

Helyes légzés: minden lélegzetvétellel pránát, azaz életerőt veszünk magunkhoz. Ha az automatikus testi funkciót tudatosan használjuk, azaz teljes jógalégzéssel lelessatjuk a folyamtot, a felületes mellkasi légzést mély, hasi láégzéssel váltjuk fel, máris több oxigént juttatunk a sejtekhez. Mindeközben megnyugszunk, szívverésünk normalizálódik, oldódik a feszültség.

Helyes testgyakorlás (ászana): minden jógapóznak pontosan leírt testi és spirituális hatása van. Általuk vesszük fel az energiát, ezt segíti az ászana végrehajtása közben az összpontosítás, utána pedig a tudatosítás. Testi szinten masszírozzák a belső szerveket, rugalmasabbá és erősebbé teszik a testet.

Helyes táplálkozás: csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk és csak azt, amire a szervezetnek szüksége van. Mindig az ételre koncentráljunk, minden falatot hosszan rágjunk meg.

Helyes relaxáció: A jóga utáni teljes ellazulás jótékonyan befolyásolja a vérkeringést, a vérnyomást, a szívműködést, oldja a feszültséget.

Pozitív gondolkodás és meditáció: A negatív gondolatoktól való megszabadulás, a bántó, zavaró mondatok, emlékek, képek elengedése felszabadító, nyugtató és pihentető hatású. Fél óra meditáció hatása az agyműködésre felér több óra alváséval.

Így kezdj el jógázni! – tanácsok kezdő jógázóknak

Kezdőként a jóga elkezdése előtt fontos megérteni, hogy a jóga nem csak fizikai gyakorlatokat jelent, hanem egy életmód is lehet. Itt van néhány tipp a kezdéshez:

Keress tanárt vagy tanfolyamot: Kezdőként ajánlott egy tapasztalt jóga tanárral kezdeni, aki megmutathatja a helyes testhelyzeteket és légzéstechnikákat, és segíthet a megfelelő gyakorlatok kiválasztásában.

Figyelj a test jeleire: Fontos hallgatni a test jelzéseire, és nem erőltetni a gyakorlatokat. A jóga nem verseny, és mindenki a saját határaitól kell kiindulnia.

Legyél rendszeres: A rendszeres gyakorlás segít fejleszteni a jóga készségeit és jótékony hatásait.

Légy türelmes magaddal: időbe telik, míg megtanulod a gyakorlatokat és érzed azok jótékony hatásait. Legyél türelmes és kitartó.

Figyelj a légzésedre: a test és a lélek összekapcsolásához fontos az egészséges légzési technikák elsajátítása is.

Kezdőként lehet, hogy érdemes olyan alapgyakorlatokkal kezdeni, mint a Hatha jóga, majd fokozatosan kibővíteni a repertoárt ahogy haladsz előre a gyakorlatokban és a tudatosságban. Ne feledd, a jóga egy személyes utazás, és mindenki saját tempójában halad.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük