Goethe: Kicsit több békesség

Goethe: Kicsit több békesség című verse rövid és velős. Olyan üzenete van, amit nap mint nap, életünk minden egyes percében érdemes lenne figyelembe venni, szem előtt tartani. Magam is csak azt tudom mondani, fordítsunk több időt szeretteinkre. Vigyázzunk egymásra, beszélgessünk, szeressünk. Töltsünk minél több időt együtt, amíg lehet!

Goethe: Kicsit több békesség

Kicsit több békesség, jóság, szelídség,
Kevesebb viszály, irigység,
Kicsit több igazság úton-útfélen,
Kicsit több segítség bajban-veszélyben,
Kicsit több „mi” és kevesebb „én”,
Kicsit több erő, remény,
És sokkal több virág az élet útjára –
Mert a sírokon már hiába.

Goethe művei

Johann Wolfgang von Goethe (Frankfurt am Main, 1749. augusztus 28. – Weimar, 1832. március 22.) német író, költő, grafikus, művészetteoretikus, jogász és politikus. A német irodalom egyik klasszikusa, a világirodalom egyik legnagyobb költője. A líra, a dráma és az epika kategóriában egyaránt remekművek sorát alkotta.

Munkássága átöleli a költészetet, drámát, prózát, filozófiát és a tudományt. A Faust című alkotását a modern Európa legnagyszerűbb hosszú versének tartották.

Goethe művészete nagy hatással volt az európai gondolkodásra és művészetre, így a magyar irodalomra is. Főleg Kazinczy Ferenc korában érezhető, amikor irodalmunkban egész iskolává lett a németeket, s különösen Goethét utánzó irányzat. Kazinczynak több Goethe mű fordítását is köszönhetjük.

Arany János és Goethe között sok közös vonás taláható. Mind a kettőnek széles körű és sokoldalú a műveltsége, egyaránt erősségük. Arany nagy művészettel fordította le a Balladát az elűzött és visszatért grófról.

Goethe egyik legismertebb művének, a Faustnak a hatása alatt írta Madách Imre Az ember tragédiáját.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük