Gandhi: Az emberiséget fenyegető 7 veszély

Nem véletlenül övezte hatalmas tisztelet Mahatma Gandhi, India spirituális és politikai vezetője munkásságát. Elgondolkodtató gondolatai közel 100 év után is tanítanak. Az emberiséget fenyegető Gandhi 7 halálos veszély megfogalmazása tömör és örök érvényű. Akár 7 fő bűnnek is tekinthetjük.

Gandhi 7 veszély

Mohandász Karamcsand Gandhi néven született Indiában 1869-ben.  A Mahatma nevet híveitől kapta. A Mahatma szanszkrit szó, jelentése: „nagy lélek”. Ezen a néven ismerte meg őt az egész világ, s vált a békés ellenállás jelképévé. Jó módú fűszerkereskedő családba született.

Az indiai dzsaina vallás követője volt. Ez a vallás egyesíti magában az ősi hindu világnézetet a későbbi buddhizmus vallásbölcseleti eredményeivel. Talán épp ennek köszönhető a gondolkodásmódja és sok tanítása.

Az indiai hagyományoknak megfelelően korán, tizenhárom évesen nősült. 1887-ben, érettségi után Angliába küldték tanulni a szülei, eddigre már volt egy fia is. Később még három fia született.

1891-ben végzet jogászként tért vissza Londonból. Sokat harcolt – gyakran hetekig tartó éhségsztrájkokkal – India függetlenségéért és az erőszakmentes világért.

Tanításairól azt mondta, hogy nem alkotott bármilyen új elvet vagy tant, csak próbálta alkalmazni „az örök igazságokat a mindennapi életünkre és gondjainkra.” Nézeteinek kialakításában éppúgy merített a Bibliából, mint a hinduizmusból, buddhizmusból és más szent irásokból.

Rengeteg bölcs gondolatot és tanítást hátrahagyva 1948-ban hunyt el.

2007-ben az ENSZ közgyűlése október 2-át, Gandhi születésnapját az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította.

Gandhi 7 veszély

Gandhi hét veszélyt említett, amelyek az emberiséget fenyegetik. Sőt még a halálos jelzőt is előtette, tehát 7 halálos veszélyről beszélt. Egytől egyig elgondolkodtatóak és időtállóak.

Na de nézzük is, mit kellene mindenkinek szem előtt tartani a emberiség fennmaratása érdekében.

Az emberiséget fenyegető 7 veszély

  1. Gazdagság – munka nélkül
  2. Gyönyör – lelkiismeret nélkül
  3. Tudás – jellem nélkül
  4. Kereskedelem – erkölcs nélkül
  5. Tudomány – emberség nélkül
  6. Vallás – áldozathozatal nélkül
  7. Politika – elvek nélkül

Számomra most a legkedveltebb mondása, amit próbálok a mindennapjaimban megvalósítani: „Élj úgy mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy mintha örökké élnél.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük