Föld Napja – április 22

Április 22-e egy jeles világnap, ekkor van a Föld napja. Ezen a napon a világ szinte minden országában különböző programokkal, eseményekkel hívják fel az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára, az ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Teszteld egy kvízzel, hogy mennyit tudsz erről a napról!

földgömb gyerekkézben

Mi a Föld Napja?

A Föld napja első megünneplésére 1970. április 22-én került sor egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére. Ekkor nem kevesebb, mint 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért és hatására az USA-ban szigorú törvények születtek.

1990-ben az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva világmozgalommá nyilvánítását kezdeményezték.

Magyarország az elsők között csatlakozott és megalakult a Föld Napja Alapítvány, ami mai napig szervezi a programokat. 

Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá nötte ki magát.

A Föld Napja Alapítvány természetesen ötleteket is ad ahhoz, hogyan óvhatod a földet és mit tehetsz Te magad a földért.

„Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.” – szól az alapítváby ajánlása.

Ha a fentieket betartod, akkor biztos lehetsz abban is, hogy csökkenni fog az ökológiai lábnyomod is, aminek kiszámítására szintén ad megoldást az alapítvány a honlapja.

Idézetek a Föld Napjára

Idézetek a Földről címmel nagy emberek bölcs és megszívlelendő mondásait gyűjtöttem össze erre a napra.

Ma Tóth Árpád: A fa című versét hoztam.

A dió az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, fája tekintélyt parancsoló méretűre nő. Szokás azt mondani, hogy a diófát az unkáknak ültetjük. Van is benne igazság, hisz az ültetéstől számított 15-20 év elteltével szüreteltethetjük csak a termését. Ha teheted, ültess diófát. Böjte Csaba diófa történeténél meggyőzőbb érv nem is kell.

Böjte Csaba diófa története után ismét találtam egy csodálatos és megszívlelendő gondolatot az egyszerűen csak Csaba testvérnek hívott erdélyi szerzetestől. Arra buzdít, hogy ne foglalkozzunk világmegváltó gondolatokkal, inkább saját kis mikrokörnyezetünkre fókuszáljunk, ültessünk és gondozzuk növényeket. Olvasd el, hogy szól Böjte Csaba: Ültess fát intelme, aztán pedig fogadd is meg a gondolatot és vedd elő az ásót és induljon az ültetés.

Föld Napja kvíz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük